Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is Epstein Barr virus

Epstein-Barr virus, EBV, herpesvirus, humaan herpesvirus 4,  HHV4, klierkoorts, mononucleosis, ziekte van Pfeiffer
Het Epstein-Barr virus (EBV) is een herpesvirus (humaan herpesvirus 4 of HHV4), 1 van de 8 bekende herpesvirussen die mensen treffen. Virussen in de herpesfamilie hebben overeenkomsten, hoewel ze verschillende symptomen veroorzaken.

Net als andere herpesvirussen wordt het Epstein-Barr virus verspreid door intiem contact, voornamelijk via speeksel, hoewel het ook via bloed en sperma kan worden doorgegeven. Omdat het virus soms door zoenen wordt overgebracht, wordt de ziekte van Pfeiffer ook wel kissing disease genoemd. Na een infectie blijven herpesvirussen onzichtbaar verborgen in cellen en kunnen vervolgens opnieuw worden geactiveerd.

Klierkoorts (mononucleosis) of de ziekte van Pfeiffer, wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus. Klierkoorts is de meest voorkomende ziekte die wordt veroorzaakt door Epstein-Barr virus, maar niet de enige. Het eiwit (EBNA2) dat wordt geproduceerd door het Epstein-Barr virus, staat in wisselwerking met een aantal genen die worden geassocieerd met de meeste auto-immuunziekten. Het EBNA2-eiwit kan in wezen bepaalde genen aan- en uitzetten, waardoor de werking van cellen van het immuunsysteem veranderen. Dit zou vooral gelden voor B-cellen (type witte bloedcellen) van het immuunsysteem die antilichamen aanmaken als reactie op infecties en virussen.

Mogelijke aandoeningen veroorzaakt door het Epstein-Barr virus

  • Systemische lupus erythematosus (SLE)
  • Multiple sclerose (MS)
  • Reumatoïde artritis (RA)
  • Juveniele idiopathische artritis (JIA)
  • Chronische inflammatoire darmaandoening (IBD), waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
  • Coeliakie
  • Type 1 diabetes
AHCC (Active Hexose Correlated Compound) is een complex van meerdere inhoudsstoffen dat gewonnen wordt uit shiitake, zoals de lange koolhydraatketens die de activiteit en effectiviteit van natural killer cellen (grote lymfocyten die behoren tot het niet-specifieke immuunsysteem) stimuleren. Deze cellen zijn de allereerste beschermers die mogelijke indringers tegenkomen en een zeer belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, die ons beschermen tegen diverse micro-organismen en virussen, zoals het Epstein-Barr virus.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Epstein-Barr virus natuurlijk behandelen
AHCC bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit