Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is epilepsie

Epilepsie, vallende ziekte
Een epilepsie aanval ontstaat door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen en veroorzaakt spiertrekkingen en meestal bewustzijnsverlies. De duur van een aanval varieert van enkele seconden tot een paar minuten.

Epilepsie wordt gekenmerkt door een aanhoudende aanleg om epileptische aanvallen te veroorzaken en door de neurobiologische, cognitieve, psychologische en sociale gevolgen van deze aandoening.

Het hebben van één niet-uitgelokte aanval verhoogt het risico dat er een andere zal optreden, vooral binnen de volgende 10 jaar.

Soorten aanvallen

  • Tonisch-clonische aanval (grand mal) of vallende ziekte begint vaak in de puberteit. Men verliest het bewustzijn, valt en heeft spierkrampen over het hele lichaam. Soms laat men de urine lopen.
  • Absences (petit mal) komt meestal voor bij kinderen rond de 4 jaar. De aanvallen duren kort en zijn vaak zo licht, dat de men ze niet eens opmerkt: hij/zij staart, het hoofd of ogen draaien iets en er zijn lichte spiertrekkingen in handen of gezicht.
Mensen met epilepsie kunnen problemen ondervinden van het geheugen, in welke mate het geheugen verstoord wordt is afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de aanval zich voordoet. Als eliptische-aanvallen zich voordoen in het hersendeel waar het geheugen een belangrijke rol speelt is de kans op geheugenproblemen groter.

Mogelijke gevolgen van geheugenproblemen bij epilepsie

  • Stoornissen in het verbale leervermogen
  • Soms kan er een stoornis van het planmatig handelen of de zelfcontrole optreden
  • Leerachterstand
  • Weinig zelfvertrouwen, hierdoor meer kansen op epileptische aanvallen
  • Onregelmatig slapen
Ketonen (ketones) in het bloed worden geassocieerd met verminderde aanvalssymptomen van epilepsie. Tijdens ketose gebruikt het lichaam vet als energiebron, een koolhydraatarmdieet verandert de manier waarop neuronen in de hersenen lijken te werken en communiceren, waardoor de symptomen onder controle worden gehouden.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Epilepsie natuurlijk behandelen
Ketones bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit