Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een strontje

Strontje, hordeolum, ontstoken ooglid
Het strontje is een infectie dat zorgt voor een rode, pijnlijke bult aan de rand van het ooglid, meestal veroorzaakt door stafylokokken (Staphylococcus aureus).

Een strontje is vanaf het begin erg pijnlijk en evolueert snel en wordt gekenmerkt door de ontsteking aan het haarzakje van een wimper (wimper follikel) dat zich aan de rand van het ooglid bevindt. Door deze ontsteking wordt de huid rood en glanzend en wordt steeds gevoeliger. De ontsteking verergert en na enkele dagen vult ze zich met pus waarop een wit puntje ontstaat. Daarna wordt het haarzakje vervangen door een hard kegeltje, gelig en etterend. Na een tijd barst deze open en vloeit de pus eruit, dit is het einde van de infectie.

Deze infectie wordt bevorderd door een zwak afweersysteem. De voornaamste complicatie is verspreiding van de infectie naar de aders die door de schedel lopen. Om te vermijden dat de infectie zich verspreid, mag men het strontje niet aanraken en zeker niet trachten de etterkop uit te duwen met de vingers.

Reacties

    Powered By ConvertKit