Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een huidinfectie

Huidinfectie, huidontsteking, schimmelinfectie
Huidinfecties (mycosen) worden veroorzaakt door microscopische schimmels die zich vermenigvuldigen aan de huidoppervlakte en in de organen.

Onze lichaamshygiëne is nog nooit zo goed geweest als nu, echter heeft het niet geleid tot een daling van het aantal huidinfecties (huidontstekingen). Te proper zijn werkt schimmelinfecties in de hand. Vooral teveel zeep gebruiken is slecht voor de huid. Veel schimmelsoorten hebben een voorkeur voor de huid. Men noemt ze dermatofyten. Ze houden zich op in de hoornlaag van de huid en kunnen in principe op elke plaats een infectie veroorzaken.

Schimmelinfectie aan voeten en tenen noemt men zwemmereczeem. Deze aandoening wordt meestal gekenmerkt door een vochtige, schilferende en weke huid tussen de tenen en gaat gepaard met roodheid, kloven en beschadigingen. Aan de onderkant van de tenen kunnen zich al of niet ingedroogde blaasjes bevinden en een rood verkleurde huid met pijnlijke kloven. Pijn en jeuk kunnen het lopen belemmeren.

Zijn de liezen en de romp aangedaan, dan spreekt men vaak van ringworm. Bij ringworm zijn ronde haarden met roodheid, schilfering en puistjes zichtbaar. In een later stadium verbleekt de roodheid in het centrum van de haarden, zodat deze een ringvormig uiterlijk krijgen, vandaar de naam ringworm.

Minder frequent worden de handen, de armen, de oksels, de benen en het gezicht aangedaan. Bij kinderen kunnen bepaalde schimmelsoorten de behaarde hoofdhuid en de haren infecteren, hoofdschimmel. Dit kan tijdelijk tot haarverlies leiden. Als de nagels zijn aangetast, spreekt men van kalknagels.
Quinonen zijn organische verbindingen in Pau d’Arco die diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen kunnen remmen en vernietigen. Pau d’Arco wordt vaak over het hoofd gezien bij de behandeling van infecties.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Huidinfectie natuurlijk behandelen
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit