Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht eucalyptus

Eucalyptus, Eucalyptus globulus, eucalyptusboom, blauwe gomboom, koortsboom
Eucalyptus globulus, Eucalyptus salicifolia, eucalyptusboom, blauwe gomboom, koortsboo

Geneeskracht van eucalyptus

Eucalyptusolie wordt gewonnen uit volwassen bladeren (rijkst aan essentiële olie) van oudere bomen. De belangrijkste inhoudsstof van eucalyptusblad is eucalyptol (1,8-cineol) dat ongeveer 70 tot 90 % uitmaakt van de eucalyptusolie en heeft antioxiderende, ontstekingsremmende en pijnstillende effecten. Eucalyptus heeft ook het vermogen om bacteriële, virale en schimmelinfecties te bestrijden en bevordert het ophoesten van slijm doordat het slijm in de ademhalingswegen losmaakt.

Er zijn meer dan 500 soorten eucalyptusbomen, maar alleen de etherische oliën van Eucalyptus salicifolia en Eucalyptus globulus hebben geneeskrachtige eigenschappen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van eucalyptus

Eucalyptus kan ingezet worden bij een reeks van ademhalingsaandoeningen, waaronder chronische obstructieve longziekte (COPD), astma, bronchitis, sinusitis, verkoudheid en griep. Eucalyptusolie vermindert de ernst van ademhalingsaandoeningen omdat het helpt om het immuunsysteem te stimuleren en de ademhalingscirculatie te verbeteren. Eucalyptus maakt het gemakkelijker om te ademen als de de neus verstopt is.

Eucalyptusolie heeft ontstekingsremmende en immunomodulerende effecten, daarom wordt de olie vaak gebruikt om seizoensgebonden allergiesymptomen te verlichten. Dit kan helpen om de immuunreactie te veranderen die optreedt wanneer het lichaam in contact komt met een allergeen.

Eucalyptusolie heeft antimicrobiële effecten tegen verschillende bacteriestammen, virussen en schimmels. Eucalyptus kan zowel aromatisch als plaatselijk worden gebruikt om de micro-organismen te bestrijden.

Eucalyptusolie heeft het vermogen om pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Op de huid aangebracht kan eucalyptus helpen bij het verminderen van spierpijn en zwellingen.

Eucalyptusolie is één van de beste essentiële oliën om hoofdpijn te verlichten, omdat het de sinusdruk kan verminderen die veel pijn en spanning kan veroorzaken. Het heeft ook verkwikkende eigenschappen die de mentale helderheid kunnen vergroten en de ontspanning van gespannen gezichtsspieren kunnen bevorderen, handig als hoofdpijn veroorzaakt wordt door stress of uitputting.

Vanwege de antimicrobiële en antiseptische eigenschappen werkt eucalyptusolie ondersteunend bij huidirritaties zoals wonden, snijwonden, brandwonden, zweren insectenbeten.
Eucalyptusolie wordt gebruikt bij verkoudheid en reumatische klachten, kan bacteriën bestrijden en de doorbloeding stimuleren.

Waarvoor kan eucalyptus gebruikt worden

Dosering van eucalyptus

  • De juiste dosis voor eucalyptus is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor eucalyptus vast te stellen.
Eucalyptusolie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van eucalyptus

Eucalyptus onder al zijn vormen niet inwendig gebruiken bij

  • Ernstige lever- of galwegenaandoeningen (door choleretisch effect van cineol)
  • Alle vormen van maagdarmontsteking (door mogelijke irritatie van de slijmvliezen)
  • Epilepsie
  • In hogere dosis bij lage bloeddruk (door het bloeddrukverlagend effect)
  • Acute nierontsteking (door de mogelijke irritatie van eucalyptol)
  • Kinderen
  • Zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, tenzij op voorschrift

De etherische olie van eucalyptus

  • Niet toepassen bij kinderen onder de 3 jaar, ook niet door inhalatie en ook niet in de nabijheid van de neus of op het gezicht aanbrengen: kan spasme van het strottenhoofd veroorzaken (Kratschmer-reflex door prikkelen van het neusslijmvlies met mogelijk ademhalingsstilstand als gevolg). Bij oudere kinderen enkel met mate en op niet al te uitgebreide huidzones, uitwendig te gebruiken op voorschrift.
  • Niet inwendig innemen tijdens de zwangerschap.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit