Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is winderigheid

Winderigheid, flatulentie, scheten, opgeblazen gevoel
Winderigheid wordt veroorzaakt door een interne opeenhoping van gassen die worden gevormd tijdens het verterings- en ademhalingsproces. De oorzaken van winderigheid en hoe ze zich ontwikkelen in het spijsverteringskanaal variëren aanzienlijk.

Bij het verteren van voedsel wordt er gas geproduceerd. Meestal verdwijnt het gas via de mond (oprispingen) of via de anus (winderigheid). We maken op 2 manieren gas:
  1. Inslikken van lucht
  2. Bacteriën die het voedsel verteren in de dikke darm.
Onverteerd voedsel beweegt van de dunne darm naar de dikke darm. In de dikke darm gaan de bacteriën aan het werk, waardoor waterstof, koolstofdioxide en methaan worden gevormd, die vervolgens je lichaam verlaten.

We hebben allemaal wel is last van buitensporige winderigheid en dat hebben we niet altijd onder controle. Iedereen laat elke dag windjes, maar sommigen hebben vaker last van een opgeblazen buik en overmatige winderigheid dan anderen. Sommige windjes kunnen behoorlijk stinken terwijl andere onopgemerkt blijven. Een overwegend gezonde persoon laat tussen de 14 tot 18 x per dag windjes, soms zelfs zonder besef omdat winden laten meestal stil en geurloos verloopt.

Winderigheid is een onschuldige, maar lastige kwaal, waar veel mensen last van hebben. Meestal heeft men ook last van obstipatie (verstopping) en verdwijnen de klachten als de obstipatie wordt verholpen met een vezelrijke voeding. Winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen ook te maken hebben met het inslikken van veel lucht door nervositeit, bepaalde eetgewoonten (zoals gelijktijdig eten en praten), veel roken, veel kauwgom gebruiken,... Soms speelt het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen een rol (zoals bijvoorbeeld uien, spruiten, bier, maar ook l-fenylalanine in kauwgom,...). Een andere oorzaak van winderigheid en een opgeblazen gevoel is een stoornis in de mobiliteit van de darm, zoals bij het prikkelbare-darmsyndroom.

Waarom maken sommige windjes een merkbaar geluid en andere niet

Dit heeft te maken met de uitlijning van spieren in de dikke darm of rectum. De spieren bepalen hoe snel gas vrijkomt, ofwel door de gassen stevig vast te houden of door ze sneller af te geven, wat een geluid kan veroorzaken.

Reacties

    Powered By ConvertKit