Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een gezonde darmflora

Verstoorde darmflora, probiotica, prebiotica, spijsverteringsenzymen
Eén van de belangrijkste dingen die goede bacteriën (probiotica) in de microbioom doen, is bijdragen aan ons immuunsysteem. Dit beschermt ons tegen de kolonisatie van pathogenen (ziekte veroorzakend micro-organisme of virussen) en de invasie van schadelijke microben die elke dag het lichaam binnendringen.

Een gezonde darmflora is belangrijk voor

  • Het produceren van hormonen
  • De extractie van energie (calorieën) en voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en antioxidanten
  • Het beheersen van onze eetlust en lichaamsgewicht
  • Het verteren van vezels die helpen bij het vormen van de ontlasting
  • Het beheersen van onze stemmingen, motivatie en cognitieve gezondheid
  • Het repareren van beschadigde weefsels en verwondingen
Door een gebrek aan gezonde darmbacteriën kunnen er in de darm gisten ontstaan, die ertoe leiden dat giftige afvalstoffen via het bloed de lever bereiken.
Onze hersenen bevatten miljarden neuronen en deze hebben een nauwe werkrelatie met de biljoenen goede en slechte bacteriën die in de darmen leven. Bacteriën lijken een rol te spelen bij de ontwikkeling van onze hersenen, hoe we ons gedragen, ons vermogen om met stress om te gaan en hoe we reageren op behandelingen voor stemmingsgerelateerde problemen zoals depressie en angst. Het is gebleken dat in stressvolle situaties het microbiota-profiel zichzelf kan veranderen, waardoor de interactie tussen verschillende bacteriën verandert. De darm-hersenrelatie komt in feite neer op hoe het immuunsysteem het zenuwstelsel verandert.

Hoewel niet altijd effectief bij iedereen, kunnen 3 soorten probiotica helpen om stemmingsstoornissen te voorkomen: Lactobacillus acidophilus , Lactobacillus casei en Bifidobacterium bifidum.
Probiotica verbetert de darmflora en versterkt het afweersysteem. De opname van probioticastammen kan het slijmvlies herstellen en wordt de microflora van de darm weer in balans gebracht. Een goed uitgebalanceerde probiotica is gunstig en doeltreffend voor gewichtsbeheersing, versterking van het immuunsysteem en de dagelijkse strijd tegen milde aandoeningen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Een gezonde darmflora natuurlijk behandelen
Probiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit