Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een candida infectie

candida albicans, candida infectie
Candida-infecties (candidiasis of candidose) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels, voornamelijk candida albicans. Er zijn meer dan 20 soorten candida, waarvan de meest voorkomende candida albicans is. Deze schimmels leven op alle oppervlakken van ons lichaam. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze zo talrijk worden dat ze gaan woekeren en infecties veroorzaken.

Candida-infecties ontstaan meestal in warme, vochtige huidplooien. Er vormen zich felrode, schilferende plekken die jeuk veroorzaken. Zo kan het gebeuren dat er uitwendig, plaatselijke infecties ontstaan zoals bijvoorbeeld:
  • In de mond (mondspruw)
  • Vaginale schimmelinfecties
  • Luieruitslag
  • Nagelbedinfecties
De aandoening komt regelmatig terug en veroorzaakt jeuk, pijn en een dikke, witte afscheiding uit de vagina (witte vloed). Candidiasis van de vagina is weliswaar geen seksueel overdraagbare aandoening, maar een vrouw kan een mannelijke sekspartner toch besmetten, waardoor de eikel en voorhuid opzwellen en pijn doen.

Kleding die een goede luchtcirculatie rond het lichaam belemmert (zoals strakke broeken, synthetische kledij) vergroot de kans op candidiasis. Ernstiger wordt het als candida albicans in het spijsverteringsstelsel of bloed gaat woekeren. Deze ernstige vorm van candida-infectie komt veel voor bij ME/CVS (chronische vermoeidheidssyndroom).

Candida albicans komt van nature in onze maagdarmkanaal voor en wordt normaal gezien in evenwicht gehouden door de goede bacteriën in onze darmen. Candida albicans kan echter gaan woekeren door de daling van de goede bacteriën in onze darmen. Oorzaken kunnen zijn: langdurige gebruik van medicijnen, verkeerde voedingsgewoonte en een verzwakt immuunsysteem.
Caprylzuur (octaanzuur) is een korte- tot middellangeketen vetzuur (MCT). Caprylzuur werkt als een natuurlijk gistbestrijdingsmiddel doordat het kan doordringen in de celmembranen van candida-gistcellen en ervoor kan zorgen dat ze afsterven. Caprylzuur heeft positieve effecten op de darmflora waardoor het spijsverteringskanaal wordt ontgift en het genezingsproces wordt versneld.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Candida infectie natuurlijk behandelen
Caprylzuur bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit