Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is duizeligheid

Duizelig, draaierig, duizeligheid
Duizeligheid geeft het gevoel dat de omgeving draait of beweegt en men kan zich zwak, wazig en onvast voelen. Duizeligheid is een symptoom dat veroorzaakt kan worden door verschillende gezondheidsproblemen en kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals hoofdpijn, misselijkheid of een licht gevoel in het hoofd. Duizeligheid kan enkele seconden, minuten, uren of zelfs maanden duren.

Duizeligheid is meestal onschuldig. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen ‘een licht gevoel in het hoofd’ en draaiduizeligheid. In het eerste geval gaat het om een lage bloeddruk, hyperventilatie of zelfs een gewone verkoudheid. Alleen in het tweede geval gaat het om stoornissen in het binnenoor of de hersenen.

Dat we rechtop kunnen blijven staan en ons evenwicht niet verliezen, komt door een ingewikkeld samenspel van verschillende organen. Hierbij zijn niet alleen de evenwichtsorganen (het vestibulair apparaat) in het middenoor betrokken, maar ook de ogen, spieren en delen van de hersenen. Wanneer één of meerdere functies uitvallen of verslechteren, kunnen evenwichtsproblemen ontstaan met draaiduizeligheid als gevolg.

Een licht gevoel in het hoofd heeft andere, uiteenlopende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is dat er te weinig bloed naar (een deel van) de hersenen gaat, bijvoorbeeld bij plotseling opstaan vanuit liggende positie. Andere oorzaken kunnen onder andere zijn: flinke inspanning, hyperventileren, teveel alcohol inname en een lage bloedsuikerspiegel (bij te weinig eten of suikerziekte).
Duizeligheid is een symptoom van doorbloedingsstoornissen in het evenwichtsorganen en/of hersenen en wordt veroorzaakt doordat de hersenen (kortstondig) te weinig bloed en zuurstof krijgen. Maar ook hartritmestoornissen, mini-beroertes zorgen voor duizeligheid. OPC's (oligomere proanthocyanidinen) of druivenpit extract wordt preventie gebruikt bij de behandeling van hart- en vaatziekten, beschermt het hartweefsel tegen een gebrekkige doorbloeding, reguleert onder andere de doorstroming van de onderste ledematen (benen), gaat bloedklonters tegen en remt de enzymatische afbraak van collageenrijke en elastische bindweefselstructuren die zorgen voor soepele en sterke aders.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Duizeligheid natuurlijk behandelen
OPC's (oligomere proanthocyanidines) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit