Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is chronische pijn

Chronische pijn
Pijn is het waarschuwingssysteem van ons lichaam, de eerste aanwijzing voor een onzichtbare ziekte in het lichaam is meestal pijn. Deze onaangename gewaarwording is vaak het gevolg van verwonding, ziekte of een emotionele stoornis.

Toch kan pijn het lichaam soms grote diensten bewijzen. Ze vormt een signaal voor de hersenen om actie te ondernemen tegen de oorzaak. Meestal uit zich dat in een onwillekeurige handeling, zoals het terugtrekken van de hand als deze met iets scherp of iets heet in aanraking komt.

Pijn laat zich vaak moeilijk beschrijven, maar het is belangrijk dat toch te proberen, omdat dit helpt bij het stellen van een diagnose.

Constante bonzende pijn

  • Wijst op een zwelling of ontsteking in een begrenst gebied, zoals bij een steenpuist of een kaakabces.

Periodieke, stekende pijn

  • Wordt veroorzaakt door het rekken of uitzetten van buisvormige lichaamsdelen zoals de darmen. In bepaalde gevallen, zoals bij hartkramp en gangreen, veroorzaakt een verstoorde bloedtoevoer aanhoudende pijn in het betreffende lichaamsdeel.

Doffe pijn

  • Kan duiden op gespannen spieren en gewrichtsbanden.
De exacte plaats van de pijn is ook van belang voor de diagnose, want soms voelt men de pijn niet op de plaats van de wond of ziekte zelf. Men noemt dit verschijnsel gerefereerde pijn. Bij sommige hartaandoeningen kan men pijn ervaren in de linkerarm, terwijl een abces onder het middenrif pijn in de schouder geeft.

De pijndrempel (het moment waarop een pijnprikkel als pijn wordt ervaren) is bij de meeste, gezonde mensen gelijk. Maar de grens van de pijntolerantie verschilt sterk van mens tot mens. De pijndrempel wordt beïnvloed door een aantal andere factoren. Ziekte, honger, extreme of wisselende temperaturen en pijn door een andere aandoening kunnen de pijndrempel verlagen.

Artritispatiënten bijvoorbeeld, hebben vaak in het voor- en najaar (sterke temperatuurschommelingen) meer pijn. Psychische omstandigheden zoals angst vermoeidheid, stress, depressie en slapeloosheid spelen ook een rol. Zo verergert pijn naarmate de dag verstrijkt en men vermoeider geraakt. Andere psychische factoren werken tegengesteld en verhogen de pijndrempel.

Het lichaam maakt zelf krachtige pijnstillers aan, zoals endorfine en enkefaline. Dit zijn proteïnen, die van nature in de hersenen voorkomen en hetzelfde effect hebben als de proteïnen in opiaten (pijnstillende geneesmiddelen). Het lichaam maakt ze uit aminozuren. Dopamine en de stresshormonen adrenaline en noradrenaline, die door de bijnieren worden gemaakt, zijn gelijksoortige proteïnen. Ze komen vrij bij stress en lichaamsbeweging en kunnen zeer effectief zijn. Een sporter merkt bijvoorbeeld pas na de wedstrijd dat hij gewond is en veel gewonden ervaren op het moment van de verwonding zelf weinig of geen pijn.

Wat is chronisch pijn

De definitie van chronische pijn is elke pijn dat langer duurt dan 12 weken. Chronische pijn is anders dan acute (kortdurende) pijn omdat het meestal voortkomt uit een aanvankelijke verwonding of ziekte, maar dan niet verdwijnt, maar eerder aanhoudende symptomen veroorzaakt gedurende vele maanden of jaren. Ongeveer 25 % van de mensen met chronische pijn zal naast fysieke pijn ook psychische symptomen ontwikkelen zoals vermoeidheid, depressie en angst.

Soorten chronische pijn

  • Artritis
  • Artrose
  • Botpijn
  • Cardiovasculaire ziekten zoals hartaanvallen
  • Endometriose
  • Fibromyalgie
  • Hoofdpijn
  • Kanker
  • Menstruatiepijn
  • Migraine
  • Nekpijn
  • Reuma
  • Rugpijn
  • Spierontsteking
  • Spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, buikpijn
  • Zenuwpijn
De lijst hierboven is verre van volledig, omdat er zoveel ziektes en aandoeningen zijn die pijn kunnen veroorzaken.
PEA (palmitoylethanolamide) is een lichaamseigen stof en wordt in de lichaamscellen aangemaakt onder invloed van bepaalde fysiologische prikkels. Als er schade aan cellen of weefsels ontstaan ten gevolge van pijn en ontstekingen, wordt de productie van PEA in ons lichaam vergroot om de zelfherstellende capaciteit van het lichaam te ondersteunen. In chronische situaties zijn lichaamscellen niet altijd in staat om genoeg palmintoylethanolamide (PEA) aan te maken. PEA beschikt over ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en wordt gebruikt bij zenuwpijn en pijn door ontstekingen. PEA kan ervoor zorgen dat in verschillende situaties het pijngevoel afneemt. Probleem met PEA is dat het effect bij pijnbestrijding niet direct is, pas na enkele weken kan men oordelen of het verder innemen van PEA zinvol is.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Chronische pijn natuurlijk behandelen
PEA (palmitoylethanolamide) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit