Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is bronchitis

Bronchitis, aandoening van de luchtwegen, infectieziekte, keelontsteking, longaandoening, longziekte
Soms komen er bacteriën of virussen vanuit de neus- en keelholte in de bronchiën (kleine vertakkingen in de longen) terecht en veroorzaken daar een ontsteking, dit wordt acute bronchitis genoemd. Een bijkomende bacteriële infectie kan de symptomen verergeren. Weliswaar kunnen ook herhaalde acute aandoeningen een chronische bronchitis veroorzaken, maar vaker ontstaat deze door een prikkeling van de luchtwegen in de vorm van stoffen, chemische nevels of roken. Deze aandoening zorgt voor een aanhoudend hoest, waardoor het soms moeilijk is om te ademen. Het hoesten kan zelfs leiden tot pijn op de borst en een piepende ademhaling.

Bij hoesten, gepaard gaande met een slijmerige afscheiding, gaat het om een acute bronchitis, de aandoening van de onderste luchtwegen die zich veruit het meeste voordoet. Pijn achter het borstbeen is ook een kenmerkend symptoom hiervan. Bij een chronische bronchitis nemen deze klachten steeds verder toe, wat uiteindelijk resulteert in vlagen van ademnood.

Verschil tussen acute bronchitis en chronische bronchitis

  • Acute bronchitis komt het meeste voor. Het veroorzaakt meestal geen problemen als de infectie eenmaal is verdwenen. Dezelfde virussen die verkoudheid en griep veroorzaken zijn de meest voorkomende oorzaak van acute bronchitis. Acute bronchitis duurt meestal enkele dagen tot 2 weken, het hoesten kan echter enkele weken duren nadat de infectie is verdwenen.
  • Chronische bronchitis is een ernstige aandoening die gepaard gaat met een voortdurende achteruitgang van de longfunctie. Het komt voor als de bekleding van de luchtwegen voortdurend geïrriteerd en ontstoken zijn. Mensen met een chronische bronchitis hebben een langdurige hoest met slijm. Soms kunnen virussen of bacteriën de reeds geïrriteerde luchtwegen infecteren, waardoor de aandoening nog erger wordt. Roken is de belangrijkste oorzaak van chronische bronchitis. Onderzoek toont zelfs aan dat ongeveer een kwart van de rokers last kan hebben van COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), een aanhoudende obstructie (vernauwing) in de longen). COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem.
L-glutathion is één van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten en wordt in alle lichaamscellen aangetroffen, het glutathion antioxidant-systeem is één van de belangrijkste cellulaire beschermingsmechanismen. De longen hebben een grote behoefte aan L-glutathion, daarom zou bij bronchitis de mogelijkheid op L-glutathion tekorten overwogen moeten worden. Inname van normale L-glutathion ook in de gereduceerde vorm heeft als nadeel dat deze inactief wordt door de peptidase in de darmen. Door het toevoegen van de Acetyl groep blijft L-glutathion (S-Acetyl-L-Glutathion) stabiel waardoor de biologische beschikbaarheid wordt geoptimaliseerd.
Mogelijke symptomen
Bronchitis natuurlijk behandelen
L-glutathion bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit