Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht boekweit

Boekweit, Fagopyrum esculentum, buckwheat
Boekweit, Fagopyrum esculentum, buckwheat

Geneeskracht van boekweit

Boekweit is een zaadje dat zeer rijk is aan vezels en eiwitten.

Boekweit is een uitstekende vervanger voor gewone tarwe, net als bij tarwe kan boekweit worden omgezet in meel. 

Boekweit is een uitstekend voedingsmiddel vanwege de verschillende gezondheidsvoordelen en boekweit bevat geen gluten, daarom uitstekend inzetbaar als voedingsmiddel voor een glutenvrij dieet.

De bladeren, bloemen en vrucht van boekweit bevatten de stof rutine (rutin), een plantenpigment (flavonoïde). Rutine versterkt de aders, doordat het de haarvaatjes afdicht en daardoor voorkomt dat zich vocht in het weefsel ophoopt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van boekweit

Boekweit is glutenvrij is en heeft minder calorieën dan gerst of tarwe. Het vezel- en eiwitgehalte van boekweit helpt bij het verbeteren van de spijsvertering, het verbeteren van de stofwisseling en het verstrekken van een gezond dieet.

Rutine, een inhoudsstof van boekweit is een belangrijke antioxidant voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Rutine ondersteunt de bloedsomloop en helpt bij het bestrijden van hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Quercetine een andere inhoudsstof uit boekweit wordt in verband gebracht met een vermindering van hyperlipidemie (bloed met een verhoogd gehalte aan cholesterol en-of triglyceriden), verlaging van de bloeddruk en een betere gewichtscontrole.

De polyfenolische antioxidanten uit boekweit fungeren als therapeutische middelen tegen oxidatieve stress. Antioxidanten ondersteunen de cellulaire functie door het beschermen van het DNA tegen schade en het voorkomen van ontstekingen of de vorming van kankercellen.
Rutine uit boekweit is effectief bij de behandeling van aderaandoeningen.

Waarvoor kan boekweit gebruikt worden

Dosering van boekweit

  • Boekweit extract (rutine): 2 x per dag 500 mg.
Boekweit bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van boekweit

  • Voor een goede werking is het juiste ras, de correcte teelt en verwerking van groot belang. Zo blijkt de groene boekweit, bekomen door biologische teelt in Kent, goed werkzaam te zijn.
  • Boekweit wordt vaak gebruikt als bron van rutine voor voedingssupplementen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit