Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen, boezemfibrilleren, onregelmatige hartslag, atriumfibrilleren
Een onregelmatige hartslag kan betekenen dat het hart te snel, te langzaam of met een onregelmatig ritme klopt. Voortijdige of extra hartslagen zijn de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen. Dit voelt meestal aan als fladderen in de borst of een gevoel van een overgeslagen hartslag. Atriumfibrilleren (Boezemfibrilleren) is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen, dit gebeurt wanneer de normale hartslag in de bovenste kamers van het hart onregelmatig is en het bloed niet zo goed stroomt als zou moeten vanuit de boezems (bovenste kamers) naar de onderste kamers van het hart.

Een gezond hart slaat tussen de 60 en 90 x per minuut. Bij een snellere, langzamere of onregelmatige hartslag wordt gesproken over hartritmestoornissen. Deze kunnen verschillen en variëren van sporadische, onschuldige hartkloppingen tot een acuut levensbedreigende hartblokkade of fladderen. Het scala aan mogelijke oorzaken is groot. Hartritmestoornissen zijn geen op zichzelf staande aandoening, maar het gevolg van verschillende onderliggende ziekten. Deze kunnen de hartspier zelf betreffen, maar ook de schildklier of de elektrolytenhuishouding. Ook nerveuze invloeden spelen een grote rol, vooral psychosociale stress. Wie herhaaldelijk last heeft van hartkloppingen, onregelmatige hartslag of vorm van hart blokkeren moet een deskundige raadplegen.

Willekeurige momenten van onregelmatige hartslag zijn meestal ongevaarlijk, maar wanneer de hartritmestoornissen lang genoeg duren om de werking van het hart te beïnvloeden, kunnen er ernstigere symptomen ontstaan. Hartritmestoornissen komen vaker voor bij ouderen. Ook komt het vaker voor bij ernstig overgewicht en bij mensen met apneu.

Tijdens een ritmestoornis kan het hart niet genoeg bloed naar het lichaam pompen, wat de hersenen, het hart en andere organen kan beschadigen.

Hartkloppingen

Gezonde mensen merken meestal alleen na een hevige inspanning of bij angst, dat het hart (sneller) klopt. Als het hart ook op andere momenten voelbaar is, kan dat wijzen op een hartziekte.

Soorten hartkloppingen

Snelle hartslag

  • Kan wijzen op een overactieve schildklier (schildklieraandoeningen)
  • Angstige mensen die veel adrenaline produceren, hebben vaak last van een te snelle hartslag
  • Sommige krijgen een snelle hartslag van cafeïne
  • Bij koorts is er meestal een verhoogde hartslag

Onregelmatige hartslag

  • Komt vaak voor bij ouderen
  • Oorzaken kunnen zijn: een schildklierstoornis, een aandoening van de hartkleppen, alcoholvergiftiging of vernauwing van de kransslagaders

Overslag

  • Iedereen heeft weleens een overslag, maar is niet altijd voelbaar. Hierbij komt één hartslag te vroeg en de volgende op het juiste moment. Hierdoor is de pauze tussen de beide hartslagen lager dan normaal en voelt het alsof het hart even stilstaat.
  • Overslagen kunnen worden veroorzaakt door angst en het drinken van veel koffie of alcohol, echter kan er vaak geen oorzaak aangeduid worden.
Policosanol heeft positieve effecten op tal van risicofactoren die hart- en vaatziekten kunnen ontwikkelen. Hoewel aangenomen wordt dat octacosanol voor veel van de effecten verantwoordelijk is, blijkt in vergelijkend onderzoek het policosanolmengsel toch superieur te zijn boven octacosanol alleen. Policosanol maakt de bloedplaatjes minder plakkerig en vermindert het de neiging van bloed om te stollen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Hartritmestoornissen natuurlijk behandelen
Policosanol bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit