Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht guarboonvezels

guarplant, guargom, guar gum, guarpitmeel, Cyamopsis tetragonoloba, guarboon
Guarboonvezels, Cyamopsis tetragonoloba, guarplant, guarboon, guar bean, cluster bean, guar gum

Geneeskracht van guarboonvezels

Het kiemwit uit de zaden van de guarplant bevat guargom (guar gum) of guarboonvezels. Guarboonvezels bestaan voor 3/4 uit voedingsvezel, daardoor kun je er voeding meer volume mee geven en kan het heel wat vocht binden.

Guarboonvezels kunnen voor gewichtsverlies zorgen, omdat guargom door het vocht in maag en darmen uitzet, waardoor een gevoel van volheid verkregen wordt. Dit kan de eetlust verminderen.

Guarboonvezels kunnen het vochtgehalte van de ontlasting normaliseren, waardoor het overtollige vocht wordt geabsorbeerd bij diarree en de ontlasting wordt verzacht bij constipatie. Het kan ook helpen om de hoeveelheid cholesterol en glucose die wordt geabsorbeerd in de maag en darmen te verminderen.

Guarboonvezels worden ook gebruikt voor de behandeling van prikkelbare darm syndroom, obesitas, diabetes en voor het voorkomen van verharding van de slagaders (atherosclerose).

In voedingsmiddelen en dranken word en guarboonvezels gebruikt als verdikkingsmiddel, stabilisator en als bindmiddel.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van guarboonvezels

Guarboonvezels remmen het hongergevoel: ingenomen voor de maaltijd leidt het tot een veel snellere verzadiging bij een daaropvolgende maaltijd.
Voor mensen die het moeilijk hebben om af te vallen, omdat ze veel last hebben van een schreeuwend hongergevoel. Drink 30 minuten voor de maaltijd 2 glazen water en 15 minuten voor de maaltijd neem je guarboonvezels (10 tot 30 gram verdeelt over de dag). Je zal sneller een verzadigd gevoel krijgen als je gaat eten.

Waarvoor kunnen guarboonvezels gebruikt worden

Dosering van guarboonvezels

  • 12 tot 15 gram per dag bij verhoogd cholesterol. 10 tot 30 gram per dag bij overgewicht (innemen voor de maaltijden met voldoende vocht).
Supplementen/plantenextracten bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van guarboonvezels

  • Veilig middel, maar omdat de smaak vaak tegenvalt, dient het vaak in capsules gegeven te worden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

      Powered By ConvertKit