Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn blauwe plekken

Blauwe plekken, bloeduitstorting, kneuzing, buil, hematoom
De meeste blauwe plekken (onderhuidse bloeduitstortingen) ontstaan door een val of klap, waarna er onderhuids een bloeding optreedt, doordat kleine bloedvaten onder de huid scheuren en bloed lekken. Omdat het bloed nergens heen kan, komt het vast te zitten onder de huid.

De bloeduitstorting kan worden beperkt met een nat kompres of ijskompres. Behandel een blauw oog met een nat kompres of ijskompres. Het enige nut van de alom bekende rauwe biefstuk is het koudeffect.

Erstig gekneusde ledematen hebben 24 tot 48 uur rust nodig. Leg een getroffen been of arm omhoog, zodat de bloedtoestroming wordt beperkt.

Wanneer verdwijnt een blauwe plek

Het duurt meestal 2 tot 3 weken voor een blauwe plek verdwenen is, soms kan het maanden duren, afhankelijk van de ernst van de kneuzing. Als een blauwe plek geneest, breekt hemoglobine (ijzerhoudende kleurstof in de rode bloedcellen) af in andere verbindingen. Dit afbraakproces zorgt ervoor dat een blauwe plek van kleur verandert:
  1. Een blauwe plek is typisch rood vlak na de verwonding, omdat zich onder de huid vers zuurstofrijk bloed verzamelt heeft.
  2. Binnen 1 tot 2 dagen begint een blauwe plek van kleur te veranderen en tegen dag 3 tot 4 zal de blauwe plek vaak paars of zwart en blauw verkleuren.
  3. Na 5 tot 10 dagen zal de blauwe plek waarschijnlijk geel of groengeel worden. Deze kleuren komen van verbindingen genaamd biliverdine en bilirubine die het lichaam produceert wanneer het hemoglobine afbreekt.
Een verstoorde zinkstofwisseling en een verlaagd zinkgehalte in het bloed kan het proces van wondgenezing vertragen. Zink is betrokken bij celgroei, bloedstolling wondgenezing, vermindert ontstekingen en remt de groei van bacteriën. Zoals bij veel cosmetische of uitwendige gezondheidsproblemen zoals blauwe plekken (kneuzingen), is het aanpakken van het probleem inwendig net zo belangrijk, zo niet belangrijker.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Blauwe plekken natuurlijk behandelen
Zink bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit