Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is bijnieruitputting

Bijnieruitputting
Een overstimulatie van de bijnieren door langdurige stress kan leiden tot onregelmatige cortisolspiegels (stresshormoon) in de bloedbaan. Naast deze overbelasting of ongepaste stresshormoonspiegels hebben mensen met bijniermoeheid vaak niet genoeg DHEA dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van veel noodzakelijke hormonen in het lichaam.

Het belangrijkste probleem bij het herkennen van bijnieruitputting is het onvermogen om de symptomen en patronen van bijnieruitputting te onderscheiden van andere aandoeningen. Een diagnose voor deze aandoening is moeilijk omdat het niveau van de stresshormonen doorgaans dalen naar normale cortisolspiegels, hoewel de symptomen duidelijk zijn voor mensen die aan de aandoening lijden.

Bijnieren vormen een paar klieren dat als een soort kapjes boven op beide nieren ligt. De 2 bijnieren (links en rechts) wegen niet meer dan 30 gram en bestaan uit een bijnierschors en een bijniermerg. De bijnier bestaat uit de bijnierschors en het bijniermerg (het binnenste gedeelte). De bijnierschors produceert de geslachtshormonen, de glucocorticoïden (cortison, hydrocortison) die betrokken zijn bij de controle van de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolwaterstoffen, en de mineralocorticosteroïden (onder andere aldosteron) welke bloedvolume en druk beïnvloeden. De bijnieren hebben een vrij platte, driehoekige vorm. Afmeting en gewicht kan iets variëren, de lengte is ongeveer 5 centimeter, het gewicht 3 tot 6 gram (bij mannen wat zwaarder dan bij vrouwen). Wanneer de bijnieren verwijderd worden, is een snelle dood het resultaat.

Functie van de bijnieren

Het bijniermerg bevat kolommen grote cellen die adrenaline en noradrenaline produceren, deze hormonen veroorzaken onder andere:
  • Versnelling van de hartslag
  • Verhoging van de bloeddruk
  • Vernauwing van de bloedvaten
  • Verminderde activiteit van de ingewanden
  • Verwijding van de pupil
  • Verhoging van het suikergehalte in het bloed
Deze effecten worden ook bewerkstelligd door het sympathische deel van het autonoom zenuwstelsel. Adrenaline en noradrenaline komen in het bloed, om deze effecten te versterken. De bijnierschors vormt een aantal hormonen die van vitaal belang zijn voor het leven. Dit zijn de corticosteroiden. Deze hormonen spelen een veel grotere rol in het lichaam dan men aanvankelijk had gedacht. Ze helpen de nieren het juiste evenwicht tussen het water en zoutgehalte van de lichaamssappen te bewaren.

Deze hormonen spelen onder andere een belangrijke rol bij

  • Het opbouwen en afbreken van eiwitten
  • De aanmaak van afweerstoffen tegen bacteriën en virussen
  • Het herstel van beschadigd weefsel
  • Het verminderen van ontstekingen
Adaptogenen kunnen overbelaste bijnieren verlichten doordat ze de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as in balans brengen, dat een belangrijke rol speelt in de stressrespons. Adaptogenen kunnen daarom zorgen voor een beter humeur, metabolisme, energie, immuunsysteem en een betere hormoonhuishouding.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Bijnieruitputting natuurlijk behandelen
Adaptogenen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit