Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke oorzaken van een blaasontsteking

Blaasontsteking, cystitis, urineweginfectie, urologische aandoening
  • Een blaasontsteking wordt veroorzaakt doordat er bacteriën in de blaas zijn gekomen die zich snel vermenigvuldigen en leiden tot een ontsteking van het slijmvlies.
  • De groei van bacteriën in de blaas kan veroorzaakt worden doordat bacteriën vanuit de darm via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Slechte plasgewoontes en te weinig drinken, kunnen leiden tot een ontsteking.
  • Tijdens de menopauze wordt het slijmvlies kwetsbaarder en dunner. Bacteriën hebben hierdoor meer kans om de blaas binnen te dringen. Daarnaast kunnen vrouwen van middelbare leeftijd, met name na een aantal vaginale bevallingen, last hebben van een verzakking van de blaas. Goed uitplassen is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
  • De blaas wordt door verschillende zenuwbanen aangestuurd. Wanneer er in de coördinatie daartussen wat mis is, leidt dit tot plasproblemen. Nierstenen en blaasstenen kunnen de doorgankelijkheid van de urinewegen verminderen of verbreken. Dit geeft klachten bij het plassen eventueel in combinatie met heftige buikpijn die gepaard gaat met bewegingsdrang.
  • Bij een zwak immuunsysteem ontstaan sneller blaasontstekingen. Het imuunsysteem is niet in staat om binnendringende bacteriën voldoende te bestrijden
  • Prostaatvergroting is meestal onschadelijk maar geeft wel hinderlijke klachten zoals moeilijk kunnen plassen, een slappe straal en nadruppelen. De vergrote prostaat drukt op de plasbuis waardoor ook gemakkelijk steeds een kleine hoeveelheid urine in de blaas kan achterblijven, dit verhoogt de kans op een ontsteking.
D-mannose heeft het vermogen om terugkerende urineweginfecties te bestrijden en te voorkomen. Het werkt door te voorkomen dat bepaalde bacteriën (waaronder E. coli ) aan de wanden van de urinewegen blijven plakken. D-mannose blijkt effectiever te zijn dan antibiotica om terugkerende urineweginfecties te voorkomen.
Wat is een blaasontsteking
Mogelijke symptomen
Blaasontsteking natuurlijk behandelen
D-mannose bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit