Doorgaan naar hoofdcontent

Arabische gom

Acacia gom, acacia Catechu, acacia Senegal, catechuoides, Arabische gom

Geneeskracht van Arabische gom

Arabische gom is hars dat wordt afgescheiden door de acaciaboom, de gom bevat veel voedingsvezels die gemakkelijk oplost in water.

Arabische gom bestaat uit glycoproteïnen, polysacchariden en oligosacchariden zijn 2 complexe en langzame koolhydraten. Daarnaast zijn de gommen van acaciabomen een bron van natuurlijke suikerverbindingen arabinose en ribose.

De exacte chemische samenstelling van acacia gom varieert van product tot product, afhankelijk van de bron, de klimatologische- en bodemomstandigheden. Acaciabomen in ongunstige omstandigheden produceren de meeste gom, zoals slechte grond of droogte.

Door zijn rijke vezelgehalte wordt Arabische gom gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en smaakstabilisator in diverse voedingsmiddelen en industriële producten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Arabische gom

Arabische gom zorgt ervoor dat mensen zich sneller verzadigd voelen, waardoor ze mogelijk eerder stoppen met eten. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en een verlaagd cholesterolgehalte.

Arabische gom is een natuurlijke prebiotica, wat de gezondheid van de darmen, spijsvertering en zelfs de gezondheid van hart en bloedvaten positief kan beïnvloeden, omdat de oplosbare vezels van de Arabische gom zich kunnen binden aan cholesterol. De gom gist in de dikke darm met behulp van bacteriën en micro-organismen. Dit is gunstig voor de darmflora en kan tot een toename leiden van Bifidobacteriën, Lactobacteriën en Bacteriodes bacteriën.

Arabische gom heeft een ontgeurende werking, dat is een reden waarom acacia veel wordt toegepast in tandpasta's.

Arabische gom is onverteerbaar en wordt niet afgebroken in de darmen, maar fermenteert in de dikke darm en fungeert als een prebiotica (voeding voor een gezonde darmflora). Arabische gom bevordert de verzadiging na de maaltijd, vertraagt de maaglediging en het reguleert de hormoonafscheiding, wat helpt bij het beheersen van de eetlust en het gewicht.

Waarvoor kan Arabische gom gebruikt worden

Dosering van Arabische gom

  • Tussen de 15 tot 30 gram per dag, hogere doses kunnen bijwerkingen veroorzaken.

Bijwerkingen en waarschuwingen van Arabische gom

  • Acacia gom kan soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, vooral bij gebruik in grote hoeveelheden.
  • Er zijn geen toxische nevenwerkingen bekend, bij normaal gebruik.
  • Acacia-preparaten kan men beter niet combineren met ijzerzouten en alkaloïden.
  • Neem geen medicijnen of voedingssupplementen tegelijk met acacia-preparaten, de opname ervan kan vermindert worden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Acacia Catechu, acacia Senegal, catechuoides, benth, acacia sundra, acacia wallichiana, mimosa catechu, acaciagom, Arabische gom, acaciapoeder, Senegalese gom, Indiase gom, gummi arabicum

Herkomst Arabische gom

Arabische gom komt meestal uit Soedan, Nigeria, Niger, Mauritanië, Mali, Tsjaad, Kenia, Eritrea, somalië en Senegal.

Beschrijving van Arabische gom

Arabische gom is een in water oplosbare gom die wordt gewonnen uit acaciabomen. Acacia Catechu is een kleine tot middelgrote, doornige boom en wordt tot 15 m hoog. De bast is donkergrijs of grijsbruin, in lange stroken afbladderend, soms in smalle rechthoekige borden, van binnen bruin of rood, de takken zijn slank. De bladeren dubbel geveerd samengesteld. De bloemen groeien in 5 tot 10 cm lange okselaren en zijn wit tot lichtgeel, met een klokvormige kelk, 1-1,5 mm lang en een kroon 2,5 tot 3 mm lang.

Reacties

    Powered By ConvertKit