Doorgaan naar hoofdcontent

Alsemkruid

Absintalsem, Artemisia absinthium, aals, alsemkruid, wormkruid, olsem, common wormwood

Geneeskracht van alsemkruid

De aromatische olie in alsemkruid bevat de toxine thujone en isothujone. In normale thee of tincturen is maar heel weinig van deze olie aanwezig. De olie is weliswaar effectief tegen wormen, maar kan ook het menselijk zenuwstelsel beschadigen. Alsemkruid is zeer rijk aan vitaminen en mineralen en werd vroeger gebruik tegen scheurbuik.
Wanneer de bitterstoffen (absinthin en anabsinthin) in aanraking komen met de bitterreceptoren in het mondslijmvlies, brengen ze in de maagwand de afscheiding op gang van het hormoon gastrine, dat de eetlust opwekt en de productie van spijsverteringssappen en galsappen verhoogt.

De fijngehakte blaadjes kunnen gebruikt worden om sauzen, vleesgerechten en hutsepot te aromatiseren. Deze specerij wordt ook toegevoegd als smaakmaker bij alcoholische dranken. De etherische olie van absintalsem was bijvoorbeeld een ingrediënt van absint, een alcoholisch aperitief dat Henri Pernod in 1797 voor het eerst maakte. Het werd een zeer geliefde drank, die ondermeer werd vereeuwigd in het schilderij “l’Absinthe” van Manet.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van alsemkruid

Alsemkruid wordt gebruikt tegen maagdarminfecties, disbiose (onbalans van de darmflora) en verschillende andere spijsverteringsproblemen zoals verlies van eetlust, maagklachten, galblaasaandoeningen, darmspasmen, gaat winderigheid tegen en heeft een positieve werking bij de ziekte van Crohn. Stimuleert en reguleert de maagzuurproductie en gaat een vol gevoel in de maag tegen. Alsemkruid wordt gebruikt bij indigestie, vooral als een indigestie veroorzaakt wordt door een tekort aan maagsappen.

Alsemkruid werkt uitwendig ontsmettend, ontgeurend en insektenwerend. Het is een probaat kruid tegen wormen, vooral rondworm en aarsmaden.

Alsemkruid werkt algeheel versterkend en reinigend, helpt bij infecties en koorts.

Absintalsem (alsemkruid) stimuleert de eetlust en ondersteunt de spijsvertering, stimuleert en reguleert de maagzuurproductie en gaat een vol gevoel in de maag tegen. Tevens ondersteunt alsemkruid de leverfunctie en de vorming van gal.

Waarvoor kan alsemkruid gebruikt worden

Dosering van alsemkruid

Tinctuur

  • 3 x per dag tussen de 20 tot 40 druppels

Droogextract

  • 2 tot 3 x per dag, 200 mg, voor de maaltijden

Bijwerkingen en waarschuwingen van alsemkruid

  • Niet geven aan zwangere vrouwen, vanwege een baarmoederstimulerende en mogelijke abortieve werking
  • Niet geven aan zogende vrouwen (maakt de moedermelk zeer bitter)
  • Niet geven bij maag- en darmulcera (maag- en darmzweren)
  • Niet geven aan kinderen
  • Niet geven bij allergie aan alsem
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Artemisia absinthium, absinthium officinale, insipida stechmann, alsem, absint, absint-alsem, aals, aalst, als, alst, els, elst, olsem, wormkruid, mottenkruid, bitteralsem, wermoet, bolterknoppen, boterknoppen, ruigblad, wormmoedt, alsemkruid, absinthe, armoise, armoise amere, aluine, wormwood, european wormwood, absinth, green ginger, absinthe, old man, lad's love, welmut, bitterer beifuss, absinth, wurmkraut, meifuss, asteraceae

Herkomst van alsemkruid

Oorspronkelijk inheems in Europa maar is verspreidt over Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland.

Beschrijving van alsemkruid

  • Alsemkruid groeit het best op een goeddoorlatende, neutrale tot licht alkalische bodem in de zon. Alsemkruid verdraagt droogte en schrale grond, komt dan ook vaak voor op braakliggende grond, aan de kant van de weg, in duinen, op zandgrond, rotsachtige hellingen en dijken.
  • Is een halfheerster dat tot 1 meter hoog wordt en is winterhard.
  • Heeft een aromatische geur en een zeer bittere smaak.
  • Heeft een houtachtige wortelstok en verspreidt zich door rhizomen.
  • Heeft houtiachtige, grijsviltige wijdvertakte stengels.
  • Heeft doffe, aan de bovenkant grijsgroene en aan de onderkant witviltige baladeren, die tot 3 x diep ingesneden zijn en aan beide kanten zijde-achtig behaard zijn.
  • Alsemkruid bloeit van juli tot september met pluimen van kleine, bolvormige gele bloemen, bestaande uit talrijke buisbloempjes.

Alsemkruid in de keuken

  • Fijgehakte blaadjes kunnen gebruikt worden om sausen en gerechten te aromatiseren.
  • Absint vrij van thujonen wordt gebruikt in likeuren.

Reacties

    Powered By ConvertKit