Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn allergieën

Allergieën, allergie, overgevoeligheid
Een allergie is een abnormale reactie van ons organisme op een vreemde stof die normaal geen problemen veroorzaakt. Het organisme heeft een verdedigingssysteem dat op agressie reageert: het immuunsysteem.

Wanneer een micro-organisme het lichaam binnendringt, ontdekt het organisme de stoffen die aanwezig zijn op de oppervlakte van het micro-organisme (antigenen) en vormt het antilichamen als een reactie daarop. Tegelijkertijd vallen de witte bloedlichaampjes het micro-organisme aan. Bij een allergie vergist het immuunsysteem zich en vormt antilichamen om te vechten tegen stoffen die foutief geïdentificeerd zijn als gevaarlijk. Dit mechanisme noemt men hypersensibiliteit (overgevoeligheid).

Wanneer er contact is met een allergeen, komt het immuunsysteem van de allergische persoon in actie: antilichaampjes, afgescheiden door het organisme, zetten zich vast op bepaalde cellen van de huid en de slijmvliezen (de mastocyten), waarvan de korreltjes histamine bevatten. Deze stof is verantwoordelijk voor de ontstekingssymptomen die bijvoorbeeld het samentrekken van de spieren van de bronchiën veroorzaken.

Van nature hebben we allemaal een kleine hoeveelheid histamine in ons lichaam. Maar door bijvoorbeeld een muggenbeet of giftige stoffen in ons lichaam, brengt ons lichaam grotere hoeveelheden histamine naar de plek van de infectie. Histamine is er om ons te helpen, maar soms heeft dit het tegenovergestelde effect voor onze gezondheid. Bij mensen die allergisch zijn voor bepaalde soorten voedsel en stoffen. komen er zeer grote hoeveelheden histamine vrij.
Onze voeding is rijker dan ooit aan histamine en onze eigen middelen zijn vaak ontoereikend om hiermee om te gaan. Het verteringsenzym Diamine Oxidase (DAO) wordt aangemaakt in de dunne darm om het histamine afkomstig uit voeding te verteren. Daosin bevat dit enzym en vult (tijdelijke) tekorten aan Diamine oxidase aan.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Allergieën natuurlijk behandelen
Diamine Oxidase (DAO) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit