Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is bloedarmoede (anemie)

Anemie, bloedarmoede, bloedeloosheid
Anemie of bloedarmoede (ijzergebreksanemie of ferriprieve anemie) is een ziekte waarbij sprake is van een tekort aan ijzer, gekenmerkt door een gebrek aan eetlust, moeheid, blekere lippen en gehemelte. Het ijzertekort bestaat echter al vooraleer de bloedarmoede optreedt.

IJzer is onontbeerlijk voor het lichaam, het helpt bij de productie van hemoglobine dat zuurstof via het bloed vervoert.

Voeding van de zuigeling

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap krijgt de foetus van zijn moeder een voorraad ijzer. Daarna moet de voeding de behoeften van de zuigeling en later van het kind dekken. Tijdens zijn/haar groei heeft de baby grote hoeveelheden ijzer nodig. Die worden niet altijd geleverd door moeder (of flessenmelk). In dien je borstvoeding geeft, zorg dan dat je eigen voeding rijk is aan ijzer. In geval van flessenvoeding, geef dan melk verrijkt met ijzer vanaf de leeftijd van 4 maand tot ten minste 1 jaar.

Megaloblastenanemie

Ontstaat door een tekort aan foliumzuur. Zwangere vrouwen en ouderen zijn hiervoor extra vatbaar.

Sikkelanemie

Is een erfelijke bloedziekte waaraan sommige mensen uit Afrika en het Midden-Oosten aan lijden. De symptomen zoals geel kleuren van huid en ogen (geelzucht) koorts en zwakte na inspanning, openbaren zich al in de kinderjaren.

Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Bij zuigelingen en jonge kinderen is dit meestal ijzertekort. Dit mineraal is onmisbaar bij de productie van hemoglobine. In de loop van de laatste 3 maanden van de zwangerschap ontvangt de foetus van zijn moeder een voorraad ijzer. Daarna dekt een gevarieerde voeding zijn/haar ijzerbehoeften. In zeldzame gevallen kunnen genetische of constitutionele afwijkingen tot chronische bloedarmoede leiden, doordat het hemoglobine zelf wordt aangetast:
  • Soms is er een slechte aanmaak van de hemoglobinemolucule (thalassemie) of is deze molecule onstabiel (sikkelanemie).
  • Er kunnen ook afwijkingen optreden aan de wanden van de rode bloedcel, zoals bij Minkowski-Chauffard syndroom, dat wordt gekenmerkt door een grotere broosheid van deze wand. Soms wordt deze ziekte uitgelokt door defecte enzymen in de rode bloedcellen. In dat geval kan, met behulp van een familie-onderzoek om eventuele gelijkaardige antecedenten op te sporen, de diagnose worden gesteld en de behandeling bepaald.
  • In sommige gevallen hangt bloedarmoede samen met een proces van vernietiging van de rode bloedcellen tijdens de zwangerschap, in geval van onverenigbaarheid van het bloed van de moeder met dat van de baby. In de loop van de zwangerschap worden risicosituaties systematisch opgevolgd en kunnen de gevolgen worden beperkt. Soms wordt overgegaan tot een bloedtransfusie bij de foetus in de baarmoeder.

Bloedarmoede bij menstruerende jonge meisjes:

Bij elke bloeding verlies men hemoglobine en dus ook ijzer. Omdat jonge meisjes menstrueren, kunnen zij een aanzienlijke hoeveelheid bloed verliezen. Zij hebben vaak een geringe ijzerreserve en lijden sneller aan bloedarmoede, wanneer het verlies aan ijzer groter is dan de inbreng ervan.
IJzer draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Dit is belangrijk voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam. Organisch ijzer heeft een hogere biologische beschikbaarheid, waardoor het beter wordt opgenomen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Bloedarmoede (anemie) natuurlijk behandelen
IJzer supplementen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit