Doorgaan naar hoofdcontent

Oorzaken ademhalingsproblemen

Ademhalingsstoornissen, ademhalingsproblemen

Verontreiniging

  • Er bestaan nog geen wetenschappelijke studies die de rol van de verontreiniging aantonen bij de ontwikkeling van ademhalingsstoornissen, maar de blootstelling aan bepaalde substanties lijkt een weerslag te hebben bij het optreden van deze ziekten. Wie al dan niet beroepshalve in contact komt met stoffen zoals radon, nikkel, chroom, arsenicum, koolwaterstof,... lopen meer risico aan longaandoeningen.

Tabak

  • Tabak is grotendeels verantwoordelijk voor longaandoeningen zoals longkanker, chronische bronchitis en chronische ademhalingsstoornissen. Behalve nicotine komen er nog andere schadelijke stoffen tijdens het roken vrij, zoals papierdeeltjes en additieven. De gevaarlijkste stoffen zijn teer (een kankerverwekkende stof) en koolmonoxide. Hoe meer de tabaksgebruik toeneemt, hoe hoger het risico. Hoe jonger men begint te roken, hoe hoger het risico van een vroegtijdig opkomende en snel evoluerende longkanker. Er is ook aangetoond dat ook niet-rokers longziekten kunnen ontwikkelen indien ze aan rook worden blootgesteld. Dit is bijvoorbeeld het geval voor kinderen waarvan de longen nog niet zijn volgroeid zijn, wat hen heel kwetsbaar maakt. Tal van neus- en keelholte ontstekingen, bronchitis en bepaalde vormen van astma houden verband met deze passieve blootstelling aan rook. Uit studies blijkt dat een niet-roker die tussen rokers leeft 35% meer kans op kanker heeft dan een niet-roker die niet meerookt.

E-sigaretten

  • Ook moet men bedachtzaam omgaan met het gebruik van e-Liquids (een vloeistof die gebruikt wordt om een e-sigaret mee te vullen), die bestaan veelal uit een aantal componenten, chemische stoffen die de e-liquid een smaakje geven en niet altijd onschuldig zijn.

Mucoviscidose

  • Bepaalde genetische aandoeningen verhogen eveneens het risico op longziekten. Mucoviscidose , te wijten aan een genetische afwijking die pas in 1989 werd ontdekt, is één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Hierbij wordt een taai slijm afgescheiden door endocriene en exocriene klieren. De ziekte leidt tot ondervoeding, verwijding van de bronchiën, herhaalde infecties en longfalen. Bij deze ziekte die een fatale afloop kent tenzij een longtransplantatie uitkomst biedt, werkt men symptoombestrijdend.
De longen zijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatieve beschadigingen en hebben grote behoefte aan L-glutathion, één van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten. De mucosa (slijmerige laag) van de luchtwegen neemt toe als gevolg van blootstelling aan oxidanten. L-glutathion voorkomt dat overmatige slijmvorming optreedt. Daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg teken van L-glutathion tekort. L-glutathion tekort wordt in verband gebracht met verschillende luchtwegaandoeningen zoals longbeschadiging bij pasgeborenen, astma en emfyseem. S-acetyl-L-glutation is de meest stabiele en actieve variant die het best door ons lichaam wordt opgenomen.
Wat zijn ademhalingsproblemen
S-acetyl-L-glutathion bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit