Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht karwij

Karwij, Carum carvi, kummel, veldkomijn, wilde komijn
Carum carvi, kummel, veldkomijn, wilde komijn, echte karwij, caraway

Geneeskracht van karwij

Het zaad van karwij is voedzaam, bevatten weinig calorieën, veel vezels en antioxidanten en bevatten ook verschillende belangrijke micronutriënten , waaronder ijzer, magnesium, fosfor en zink

Karwijzaad wordt in de traditionele natuurgeneeskunde gebruikt om de spijsvertering te bevorderen. In de ayurvedische geneeskunde wordt karwijzaad gebruikt om het lichaam te ontgiften, de spijsvertering te stimuleren en de bloedsomloop te verhogen. In de Chinese geneeskunde wordt karwijzaad gebruikt om chi te laten circuleren, de vitale energie van alle levende wezens. Karwijzaad wordt soms gebruikt om lever-chi-stagnatie te behandelen, wat problemen kan veroorzaken zoals stemmingswisselingen, obstipatie, buikpijn en verminderde eetlust.

Karwijzaad heeft een sterke, scherpe smaak en aroma. Dit komt door de aanwezigheid van verbindingen zoals limoneen, carvon en anethol. Ze worden vaak in hun geheel gebruikt in desserts, salades, soepen, stoofschotel, gebak en wordt gebruikt om vleesgerechten en kazen te kruiden. De essentiële oliën van het fruit worden ook gewonnen en gebruikt in veel commerciële producten, zoals medicijnen en gearomatiseerde likeuren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van karwij

Karwij vermindert winderigheid, werkt krampwerend en kalmeert de maag.
Karwijzaad kan worden toegepast bij spijsverteringsklachten, krampachtige pijn in de maag en darmen, winderigheid en een opgeblazen gevoel

Waarvoor kan karwij gebruikt worden

Dosering van karwij

  • De juiste dosis voor karwij is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor karwij vast te stellen.
Supplementen/plantenextracten bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van karwij

  • Karwijzaad is veilig in gebruik.
  • De etherische olie (karwijolie) niet geven aan kinderen, tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Karwijolie wordt toegepast om de menstruatie op te wekken en dit kan een miskraam veroorzaken.
  • Karwijolie kan oprispingen, brandend maagzuur en misselijkheid veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit