Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is groeihormoon (HGH)

Groeihormoon
Groeihormoon (HGH) speelt een belangrijke rol bij celregeneratie, groei en behoud van gezonde weefsels, inclusief dat van de hersenen en verschillende vitale organen.

Het groeihormoon is essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het helpt ook om weefsels en organen in de kindertijd (en gedurende het hele leven) te behouden.
Als men lichamelijk volwassen is, zakt de groeihormoonproductie zeer sterk, maar niet tot nul. Ook op volwassen leeftijd hebben we nog een minimale productie van groeihormoon nodig. Groeihormoon heeft een positieve invloed door de inspanningscapaciteit en spiermassa te vergroten.

In uitzonderlijke gevallen kan een tekort aan groeihormoon aan de basis liggen van zeer ernstige energietekorten (cvs). Dat is de reden waarom het groeihormoonpeil in bepaalde gevallen van ernstige vermoeidheid wordt onderzocht.

Oorsprong van groeihormoon

Groeihormoon wordt aangemaakt in de hypofyse, een klier midden in het hoofd, onder de hersenen, die vele hormonen afscheidt. De hypofyse vervult een belangrijke rol bij de regulering van een groot aantal hormonen.

Functie van groeihormoon

  • Zonder groeihormoon in onze kindertijd zouden we dwergen zijn, als volwassenen hebben we het groeihormoon nodig om een stevig en solide uiterlijk te behouden
  • Bepaalt hoe groot we als volwassene worden
  • Geeft weefsels en organen, in het bijzonder spieren, volume, tonus en stevigheid
  • Versterkt het lichaam, recht de rug, ontwikkelt de neus, kin, kaak, schouder- en bekkenspieren
  • Het groeihormoon en andere somatotrope hormonen (zoals somatomedine C) zijn wellicht de meest geschikte hormonen om het lichaam jong te houden
  • Vermindert de hoeveelheid vet (vooral op de buik), verslankt de knieën, verstevigt de dijen en maakt de buik dunner
  • Overdag zorgt het groeihormoon voor energie, uithoudingsvermogen bij inspanningen en een betere recuperatie en zorgt ervoor dat we het ook na middernacht nog kunnen volhouden
  • Het groeihormoon zorgt dat we minder slaap nodig hebben door voor een verkwikkende slaap te zorgen
  • Geeft een weldadig gevoel van rust en veiligheid en tempert angstgevoelens
Het natuurlijk verhogen van de groeihormoonspiegel kan door een beter slaappatroon, leverontgifting, het nemen van de supplementen L-arginine/L-citrulline en voldoende lichaamsbeweging.
Mogelijke symptomen te weinig groeihormoon
Mogelijke symptomen teveel groeihormoon
Groeihormoonspiegel natuurlijk normaliseren
L-arginine/L-citrulline bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit