Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn aften

Aften, herpesinfectie mondzweer
Aften (mondzweren) zijn kleine ronde of ovale zweertjes, vaak rood gerand met een grijswit beslag die sterk in grootte kunnen verschillen en erg pijnlijk zijn. Ze tasten vooral het tandvlees aan, de binnenkant van de lippen en de wangen en de randen van de tong en komen vaak geïsoleerd voor.

Bij het ontstaan van aften spelen verschillende factoren een rol. Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Een lage weerstand, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsbestanddelen of een vitaminegebrek spelen een duidelijke rol. Als u vaak last hebt van aften (stomatitis aphtosa), kan dat op een stofwisselingsstoornis duiden.

Het verschijnen van aften hangt samen met infectieuze-, hormonale-, voedings- en stressfactoren.

Ernstiger zijn de zweertjes veroorzaakt door het herpes simplex virus dat ook koortslip kan veroorzaken, de eerste aanval is vaak heftig en gaat soms gepaard met keelpijn en mondzweren. Volgende aanvallen verlopen minder heftig, de zweren zijn kleiner en zitten meestal alleen op de lippen.

Blaasjes veroorzaakt door het virus coxsackie A is een infectie ziekte die vooral in de zomer bij kinderen voorkomt en zich kenmerkt door blaasjes op handen, voeten en in de mond.
Aften komen vaak voor bij een vitamine B12 tekort. Als je een vitamine B12 zuigtablet onder de tong laat smelten, komt het direct via het mondslijmvlies in de bloedbaan en omzeil je in één klap het probleem van het niet kunnen omzetten van vitamine B12 via het maagdarmstelsel naar de bloedbaan.
Mogelijke oorzaken
Aften natuurlijk behandelen
Vitamine B12 bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit