Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht boerenwormkruid

Boerenwormkruid, Tanacetum Vulgare, reinvaren, wormkruid tansy
Boerenwormkruid, Tanacetum Vulgare, reinvaren, wormkruid, tansy

Geneeskracht van boerenwormkruid

Het bovengrondse gedeelte van boerenwormkruid bevat inhoudsstoffen met wormdrijvende eigenschappen tegen spoelwormen en aarsmaden, maar omdat de therapeutische dosis dicht bij de toxische dosis ligt wordt boerenwormkruid niet toegepast als wormdrijvendmiddel.

Boerenwormkruid kan in heel kleine dosis toegepast worden (onder begeleiding van een deskundige) als maagversterkend middel, om de leverwerking te stimuleren, om winderigheid tegen te gaan, om de menstruatie te bevorderen, om de eetlust op te wekken, tegen buikkrampen, tegen migraine en als middel tegen zenuwontstekingen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van boerenwormkruid

De belangrijkste eigenschap van boerenwormkruid is dat het een effectief middel is om parasieten uit het lichaam te verdrijven. De inhoudsstof thujone in boerenwormkruid (het percentage thujone verschilt van plant tot plant) kan bij een bepaalde dosis vergiftingsverschijnselen geven, daarom is het niet eenvoudig om boerenwormkruid in te zetten als medicinale plant.
Boerenwormkruid werd vroeger ingezet bij vlooien, luizen en ingewandswormen, maar met soms levensbedreigende bijwerkingen, wordt boerenwormkruid het best gebruikt onder toezicht van een deskundige.

Waarvoor kan boerenwormkruid gebruikt worden

Dosering van boerenwormkruid

  • De juiste dosering van boerenwormkruid hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd, de gezondheid en aandoeningen. Op dit moment is er niet genoeg wetenschappelijke informatie om de juiste dosering voor boerenwormkruid te bepalen. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd veilig zijn en dat de juiste doseringen heel belangrijk zijn.
  • Thee zetten van 2 gram (bloeiende toppen) boerenwormkruid op nuchtere maag.
Boerenwormkruid bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van boerenwormkruid:

  • De etherische olie van boerenwormkruid is zeer giftig de volgende bijwerken kunnen optreden: overprikkeling van het zenuwstelsel, braken, pijnelijk krampen in maag en buik, ontsteking van maag en darmen, rood worden van het aangezicht, bewustloosheid, moeilijke en te snelle ademhaling, onregelmatige hartslag, verwijde pupillen, baarmoederbloedingen, abortus, nierschade en leverschade.
  • Bij gebruik van boerenwormkruid en -bloemen bij therapeutische doseringen en dit tijdens een korte periode zijn er normaal gezien geen vergiftigingsverschijnselen te verwachten. Maar omdat de inhoudsstof thujone verschilt van plant tot plant, kunnen als nog symptomen optreden die hierboven vernoemd zijn.
  • Boerenwormkruid zeker vermijden tijdens de zwangerschap.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
      Powered By ConvertKit