Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht rauwe cacao

Theobroma cacao, cocoa, rauwe cacao, raw cacao
Theobroma cacao, cocoa

Geneeskracht van rauwe cacao

Rauwe cacao wordt gemaakt door het malen van geroosterde cacao zaden. Rauwe cacao is geen chocolade maar een ingrediënt van chocolade. Rauwe cacao bevat een verscheidenheid aan inhoudsstoffen, waaronder antioxidanten (flavonoïden). Cacaoboter (ook wel theobromaolie genoemd) is een natuurlijke, smeltbare olie die wordt gewonnen uit de cacaoboon.

Chocolade is absoluut niet gezond, pure cacao (rauwe) is dat wel. Chocolade wordt gemaakt van suiker en vanille toe te voegen aan bittere chocolade. Witte chocolade bevat suiker, cacaoboter en melkbestanddelen.
Cacao bevat veel stoffen zoals vitaminen, mineralen, flavonoïden en alkaloïden, die een gezonde en zelfs een geneeskrachtige werking kunnen hebben.

Waarvoor kan rauwe cacao gebruikt worden

  • Verwijdt de luchtwegen en verlicht astmatische klachten
  • Vermindert de ontsteking van de vaatwand
  • Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
  • Vermindert de kans op ouderdomsverschijnselen, cataract (grijze staar), gezichtsafname, neurodegeneratieve aandoeningen zoals: Alzheimer, Parkinson
  • Verbetert de leverfunctie
  • Stimuleert het centrale zenuwstelsel bij slaperigheid, vermoeidheid, uitputting, herstel na ziekte, verminderde concentratie (concentratiestoornissen) en verminderde alertheid en heeft een mild euforiserend effect bij neerslachtigheid
  • Vermindert de eetlust, ondersteunend bij obesitas (overgewicht)
  • Ondersteunend bij hoofdpijn (verhoogt het effect van aspirine) en bij migraine (verhoogt het effect van ergotamine) maar overdreven gebruik kan net het omgekeerde effect hebben
  • Ter verlichting van PMS (premenstrueel syndroom)

Dosering van rauwe cacao

  • 46-105 gram pure chocolade per dag, met 213-500 mg van de actieve bestanddelen, cacaopolyfenolen.
Rauwe cacao bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van rauwe cacao

  • Wie wil genieten van de gunstige effecten van cacao via chocolade, moet dit doen met donkere (pure) chocolade met een gegarandeerde hoeveelheid polyfenolen.
  • Cacao in te hoge hoeveelheden (zeker als er ook koffie wordt gebruikt) kan leiden tot constipatie, slapeloosheid, angst, beven, zenuwachtigheid, hartkloppingen, maagirritatie, migraine.
  • Cacao beter niet gebruiken bij hartziekten, hoge bloeddruk, maagzweren en duodenumzweren.
  • Niet teveel cacao gebruiken tijdens de zwangerschap.
  • Cacao bevat tot zover bekend de hoogste concentratie magnesium, een link naar chocoladeverslaving is dan niet veraf, het kan dan komen van magnesium tekort dat je veel naar chocolade grijpt. Hierbij kunnen Magnesiumsupplementen helpen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit