Doorgaan naar hoofdcontent

Ogentroost

Ogentroost, Euphrasia stricta wolff


Geneeskracht van ogentroost

Ogentroost bevat de inhoudstof aucubine met ontstekingsremmende eigenschappen, dit helpt om ontstoken en vermoeide ogen te kalmeren, terwijl de tannines ontstekingen voorkomen door de afscheiding van slijmvliezen op te drogen. verder bevat ogentrootst de inhoudstoffen quercetine, luteolin, een hoog gehalte aan antioxidanten en essentiële mineralen koper, zink en selenium. De looistoffen in het bloeiende kruid van ogentroost zorgen voor een samentrekkend effect op het oogbindvlies, werkt ontsmettend, anti-allergisch, ontstekingsremmend, weefselherstellend en licht pijnstillend.

In voedingsmiddelen wordt ogentroost gebruikt als smaakstof.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ogentroost

Ogentroost werkt anti-allergisch en lokaal ontstekingsremmend op het slijmvlies van neus, mond en keel bij allergische neusslijmvliesontsteking zoals hooikoorts en bij huisstofmijtallergie met neusloop/drupneus.

Ogentroost werkt samentrekkend op het oogbindvlies, hersteld beschadigd weefsel, is licht pijnstillend, werkt ontsmettend, anti-allergisch en lokaal ontstekingsremmend bij verschillende oogaandoeningen.

Waarvoor kan ogentroost gebruikt worden

Dosering van ogentroost

  • De juiste dosis voor ogentroost is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor ogentroost vast te stellen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van ogentroost

  • Best niet inwendig innemen tijdens de zwangerschap of bij het zogen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Ogentroost, Euphrasia stricta wolff, klaaroog, makeblijde, lantarentjes, eyebright

Herkomst van ogentroost

  • Europa
  • Azië

Beschrijving van ogentroost

  • Is een en eenjarige halfparasiet dat vaak op grassen groeit
  • Heeft ondergronds een penwortel, die met fijne haarwortels doordringt in de wortels van andere planten en tapt uit de gastplant water en mineralen af, maar het is geen volledige parasiet, want ogentroost heeft bladeren met bladgroen dat zelf door middel van fotosynthese suikers en koolhydraten kan synthetiseren
  • Op de ondergrondse penwortel staat een vertakte stengel, met getande bladeren die breed handvormig zijn en een halfronde omtrek hebben. Ze zijn breder dan lang en de tandpunten buigen wat naar boven toe. Ook zijn de tanden toegespitst en vaak van een naaldje voorzien
  • De vertakkingen eindigen ieder in een lange tros met bloemen. Onder de tweezijdig symmetrische bloemen zit een schutblad, dat wat meer driehoekig van vorm is dan de stengelbladeren en ook spitse tanden heeft die eindigen in een naald. Binnen het schutblad staat de vergroeide viertandige kelk, waarbij de tanden korter zijn dan de kelkbuis. De vergroeide kronen staan binnen de kelkbuis. De tweezijdig symmetrische kroon is tweelippig met een duidelijke bovenlip en onderlip. De kleur van de bloemkroon is wit tot lichtlila met duidelijke donkere strepen. Op de onderlip zit een gele vlek. De driedelige onderlip steekt naar voren en de bovenlip welft naar boven. De 4 meeldraden zitten onder de bovenlip; ze vallen op door hun donkerkleurige helmhokken. Als een insect de bloem bezoekt valt er droog pollen op de rug van het insect. Na bestuiving en bevruchting ontwikkelt zich een doosvrucht binnen de kelk. Die vrucht is kleiner dan de kelk.

Waar wordt ogentroost voor gebruikt

  • In de 14de eeuw wordt ogentroost geroemd omdat het alle kwalen van het oog zou genezen, omdat de rode adertjes in de bloem veel lijken op een bloeddoorlopen oog. Vanaf de 16de eeuw wordt het in alle kruidenboeken genoemd

Reacties

    Powered By ConvertKit