Geneeskracht van grote engelwortel
De gedroogde wortel van grote engelwortel bevat de belangrijke inhoudsstoffen cumarine, koffiezuurderivaten en etherische olie.Grote engelwortel wordt geadviseerd bij spijsverteringsproblemen.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van grote engelwortel
Grote engelwortel bevordert de maagwerking en afscheiding van maagsappen, werkt ontstekingsremmend en krampwerend op maag en darmen, bevordert de eetlust en helpt zeer goed bij een vol gevoel in de maag.Waarvoor kan engelwortel gebruikt worden
- Achloorhydrie (te weinig maagzuur)
- Gebrekkige eetlust
- Maagdarmkrampen
- Maagpijn
- Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)
- Spijsverteringsproblemen
Dosering van engelwortel
Gedroogde wortel
- 3 x per dag 1,5 gram
Tinctuur
- 3 x per dag 30 tot 50 druppels voor de maaltijd
Bijwerkingen en waarschuwingen van engelwortel
- Niet gebruiken tijdens de zwangerschap (werkt mogelijk abortief), wel als keukenkruid te gebruiken.
- Ga tijdens het gebruik van grote engelwortel niet langdurig in de zon zitten, de fotosensibiliserende eigenschappen zorgen voor lichtgevoeligheid. Bij intense zonnestraling of overdosering van grote engelwortel kan er een allergische huidreactie optreden.
- Grote engelwortel niet gebruiken bij maag- en darmzweren, ontsteking van de slokdarm, diverticulose (uitstulpingen van de darm), ontstoken divertikels (komen voor in de dikke darm), colitis ulcerosa, leveraandoeningen en diabetes.
- Vanwege het mogelijk bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Index
AandoeningenSupplementen en extracten
Synoniemen
Angelica archangelica, Angelica officinalis, grote engelwortel, engelkruid, heilige geestkruid, hemelwortelHerkomst van grote engelwortel
- Noord-Oost Europa
Beschrijving van grote engelwortel
- Grote engelwortel is een 2 tot 4 jarige plant die afsterft zodra de plant zaad heeft voortgebracht. Grote engelwortel behoort tot de schermbloemenfamilie. De stengel is fijn gegroefd, kaal en van boven vertakt. De met merg gevulde, onderaan zeer dikke stengels worden tot 2,5 m hoog
- De onderste, lichtgroene bladeren zijn drievoudig geveerd en hebben een lange, ronde, holle en gegroefde steel. De stengelbladen zijn wat minder sterk geveerd en zitten met vliezige scheden aan de stengels. De brede bladstelen zijn aan de onderkant verdikt. De reusachtige driehoekige bladeren worden meer dan 60 cm lang en zijn verdeeld in eivormige, gezaagde, 3 tot 8 cm lange blaadjes
- De witte tot roze bloempjes bloeien van juni tot september in schermen. De tot 20 cm grote, groenachtige en eindstandige schermen zijn samengesteld uit een aantal kleinere schermpjes. De schermen en schermpjes zijn veelstralig, met 20 tot 40 stralen. De wortelstok is fijn geringd en raapvormig, hij is sterk gegroefd en bezet met resten van de wortelbladeren. De wortel is dik en vlezig. Het is een plant van natte, zeer voedselrijke grond aan waterkanten en rivieroevers.
Grote engelwortel in de keuken en andere toepassingen
- Grote engelwortel heeft een verfrissende, zeer aromatische en zoetachtige smaak. De gedroogde wortel heeft een kruidige, bittere en scherpe nasmaak
- De bladeren kunnen als smaakmaker aan gemengde salades of aan soepen worden toegevoegd of samen met andere groenten worden gekookt
- De stengels moeten worden gepeld, het beste is om de stengels in de lente te verzamelen, de stengels en bladstelen worden om hun zoete, geurige smaak gekonfijt
- De wortel moet worden gekookt
- Van de bladeren, de zaden en wortels kan thee worden gemaakt
- Uit de zaden en de wortels wordt een zoetgeurende olie geperst, angelica-olie, die wordt gebruikt in de cosmetische industrie, in likeurstokerijen en bakkerijen
Reacties