Doorgaan naar hoofdcontent

Herpes genitalis

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij herpes genitalis:
  • Kattenklauw (cat's claw) verbetert effectief het immuunsysteem, bestrijdt bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. De T-cellen of T-lymfocyten nemen in aantal toe als men kattenklauw gebruikt. Deze cellen schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Het aantal witte bloedlichaampjes, wat feitelijk het immuunsysteem bepaalt, neemt in effectiviteit toe. Kan ingezet worden bij genitale herpes.
  • Pau d'arco remt de groei van verschillende virussen, waaronder diverse herpesvirussen.
  • Ribes nigrum (zwarte bes) voorkomt de aanhechting van het herpes simplex virus op het celmembraam en remt plaquevorming door inhibitie van de eiwitsynthese. De virus kan zich dan niet meer vermenigvuldigen, zo ook is Ribes nigrum actief tegen griepvirussen.
  • Vitamine C (bioflavonoïden complex) heeft een algemene virusdodende werking. Herpesvirussen kunnen als enkele van de vele typen virussen door vitamine C in vitro geneutraliseerd worden, alsook een geïnfecteerde persoon volledig van het virus verlossen. De gouden klinische regel die niet veronachtzaamd mag worden wanneer een virus opgeruimd moet worden, luidt: geef voldoende vitamine C voor een voldoende lange tijd.
  • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.

Het virus dat herpes genitalis (ook gewoon herpes genoemd) veroorzaakt, is nauw verwant aan het koortsuitslag-virus. Beide zijn van het type herpes simplex. Voor waterpokken en gordelroos is een ander herpesvirus verantwoordelijk. Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening.

U kunt besmet raken door direct contact met de ontstoken lichaamsdelen van een andere persoon, die aan de ziekte lijdt. Soms is de ontsteking zichtbaar (op de uitwendige geslachtsdelen of billen), maar niet altijd (in de vagina of anus). Bij oraal geslachtsverkeer kan het virus ook op de mond worden overgebracht. Na een incubatieperiode van 2 tot 12 dagen begint het geïnfecteerde gebied te jeuken en te steken. Er ontstaan pijnlijke blaasjes, die barsten en gaan zweren. De zweertjes genezen meestal binnen de 3 weken. De patiënt kan zich in die tijd koortsig en ziek voelen. Na de eerste infectie blijft het virus latent aanwezig. Bij vermindering van de weerstand (bijvoorbeeld door stress of een andere ziekte) kan het weer actief worden.

Zie ook:
Gordelroos
Koortsuitslag
Proctitis
Zona
Virusinfecties natuurlijk behandelen - Wat je zelf kunt doen tegen verkoudheid, bronchitis, griep, herpes, maagdarminfecties en veel meer - Auteur: Andrea Flemmer