Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn wratten

Wratten, humaan papillomavirus
Een wrat is een klein, hard, goedaardig gezwel op de huid, veroorzaakt door een virus en om precies te kunnen bepalen wat voor soort wratten u kunt verwijderen, helpt het om te bepalen wat voor soort wratten u heeft.

Wratten komen erg veel voor en kunnen verschillende vormen aannemen. Wratten worden veroorzaakt door bepaalde stammen van het humaan papillomavirus (HPV).

Soorten wratten

Gewone wratten (Verruca vulgaris)

  • Worden het vaakst op de handen gezien en zijn aanwezig als huidkleurige knobbeltjes met een ruw oppervlak. Ze vertegenwoordigen 70 % van de niet-genitale huidwratten.

Platte wratten (Verruca plana)

  • Worden het vaakst gezien op de rug van de handen en op de benen. Ze zien eruit als gladde, afgeplatte, geelbruine huidknobbeltjes.

Tussenliggende wratten

  • Zijn een combinatie van gewone en platte wratten.

Subunguale en periunguale wratten

  • Verschijnen onder en rond de vingernagels of teennagels.

Voetwratten of plantaire wratten (Verruca plantaris)

  • Komen voor op de voetzolen en zien eruit als zeer dikke eelt.

Mozaïekwratten

  • Vaak ontstaan er meerdere wratten naast elkaar die een grotere oppervlakte op de huid kunnen beslaan. De wratten liggen net als in een mozaïek tegen elkaar.

Genitale wratten

  • Zijn zachte gezwellen die op de geslachtsdelen verschijnen, het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt wratten op en rond de penis, vagina of anus. De wratten groeien vaak in groepjes, zijn rozerood of grijswit van kleur, en hebben een bloemkoolachtig oppervlak. Het is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).
Mogelijke oorzaken
Wratten natuurlijk behandelen
Wrattenbehandelingen bij bol.com

Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit