Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is vitiligo

Vitiligo
Vitiligo (witte vlekken op de huid) is een aandoening waarbij de huid en/of het haar pigment verliest, waarbij melkwitte plekken van verschillende grootte en vormen kunnen ontstaan. Vitiligo is een pigmentatiestoornis waarbij pigmentcellen (melanocyten), cellen die verantwoordelijk zijn voor de kleur van onze huid, haar en ogen, worden vernietigd. Het resultaat is witte huidvlekken die zich vermengen met normale huidtinten

Vitiligo kan overal op het lichaam voorkomen, maar is niet besmettelijk. Behalve een medisch probleem is vitiligo vooral een belangrijk sociaal-psychologisch probleem. Vitiligo heeft een erg negatieve invloed op de kwaliteit van het leven en dat vereist soms psychologische ondersteuning om met de ziekte om te leren gaan.

De precieze oorzaak van vitiligo is nog steeds niet bekend. De meest aannemelijke verklaring is dat vitiligo een auto-immuunziekte is, een stoornis in het afweermechanisme (immuunsysteem) van het lichaam. Het immuunsysteem richt zich niet tegen infecties van buitenaf maar tegen weefsels of cellen van het eigen lichaam. In het geval van vitiligo wordt aangenomen dat deze auto-immuunreactie de vernietiging van pigmentcellen veroorzaakt. Deze theorie over het ontstaan van vitiligo is mede gebaseerd op het feit dat andere auto-immuunziekten vaker voorkomen bij mensen met vitiligo. Deze theorie veronderstelt dat de pigmentcellen worden vernietigd door stoffen die vrijkomen bij de vorming van melanine (huidpigment). Normaal bestaat er in pigmentcellen een beschermingsmechanisme dat deze stoffen onschadelijk maakt. Bij vitiligo zou dit beschermende mechanisme echter zijn ontregeld.

Het verloop van de ziekte is niet constant en daarom ook niet goed te voorspellen. Gewoonlijk wordt de huidafwijking geleidelijk erger, met tussenliggende perioden van verbetering. Spontaan herstel van vitiligoplekken, met name van aan zonlicht blootgestelde delen, komt regelmatig voor. Herstel is echter meestal onvolledig. Bij vitiligo van de lippen, van de handen en het gelaat komt spontaan herstel betrekkelijk weinig voor. Hetzelfde geldt voor de plekken waar witte haren groeien als uiting van vitiligo. Ook bij vitiligo die op latere leeftijd ontstaat, treedt minder vaak spontane verbetering op.

Soorten vitiligo

Gegeneraliseerde vitiligo

  • Witte plekken komen symmetrisch voor aan beide zijden van het lichaam en treffen tegelijkertijd dezelfde lichaamsdelen.

Segmentale vitiligo

  • Komt meestal voor bij jongere kinderen waar de witte vlekken alleen aan 1 kant van het lichaam voorkomen.

Gelokaliseerde vitiligo

  • De witte vlekken verschijnen op 1 of 2 plaatsen van het lichaam en verspreiden zich gedurende een korte periode en stoppen dan.
Ginkgo Biloba heeft ontstekingsremmende, immuunmodulerende en antioxiderende eigenschappen, waardoor het mogelijk de oxidatieve stressmechanismen van vitiligo beïnvloed.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Vitiligo natuurlijk behandelen
Ginkgo biloba bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit