Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is overmatig zweten

Overmatig zweten, transpireren, transpiratie, hyperhidrose

Wat is overmatig zweten

Overmatig zweten (hyperhidrose) kan beperkt zijn tot bepaalde plaatsen van het lichaam zoals oksels, handen, voeten, maar kan ook over het ganse lichaam voorkomen. Er zijn allerlei aandoeningen waar bij overmatige transpiratie voorkomt.

Er zijn 2 soorten hyperhidrose

Primaire hyperhidrose

  • Bij primaire hyperhidrose ervaart men op één of meerdere plaatsen op het lichaam, overmatig zweten en begint de aandoening meestal tijdens de kindertijd of adolescentie. Hoewel het overal kan voorkomen, treft het vaak de oksels, handen, voeten en voorhoofd. Vaak begint het zweten na het ontwaken en nachtelijk zweten wordt over het algemeen niet geassocieerd met primaire hyperhidrose, tenzij de kamer te warm is.

Secundaire hyperhidrose

  • Bij secundaire hyperhidrose komt het overmatige zweten vaak voor op heel het lichaam en kan ook plaats vinden als men slaapt. Secundaire hyperhidrose is een gevolg van een onderliggende gezondheidstoestand of is een bijwerking van een medicijn.
Overmatig zweten kan de kwaliteit van het leven ingrijpend beïnvloeden en de dagelijkse taken moeilijk maken. Als overmatig zweten voorkomt op de handen, kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om het stuur van een voertuig goed vast te houden, zonder te slippen. Als het overmatige zweten onder de armen optreedt, kan dit beschamend zijn in zowel professionele als persoonlijke situaties.
Salie kan helpen bij overmatig zweten, opvliegers en nachtelijk zweten. Gebruik bij voorkeur gedroogde salieblad in capsules, de dosering kan variëren van persoon tot persoon, tot 2x per dag 1000 mg. Salie is veilig maar niet voor zwangere vrouwen, omdat salie samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken. Etherische olie van salie is rijk is aan thujon, een potentieel giftige stof.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Overmatig zweten natuurlijk behandelen
Salie bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit