Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is de ziekte van Menière

Ziekte van Ménière
De ziekte van Menière is een chronische aandoening van het binnenoor die wordt veroorzaakt door een te hoge druk van vloeistoffen in het doolhof (voorhof en slakkenhuis). De ziekte leidt tot een daling van het gehoorvermogen (maar niet altijd), duizeligheid, misselijkheid en gezoem in het oor (oorsuizen). Deze toestand kan vrij plotseling optreden en jarenlang aanhouden of één enkele aanval kan worden gescheiden door weken, maanden of zelfs jaren.

In het binnenoor zitten compartimenten met de vloeistoffen endolymfe en perilymfe die van elkaar gescheiden zijn door het membraan van Reissner, maar door lekkage onbedoeld contact met elkaar maken. Dit veroorzaakt een soort kortsluiting, waardoor verkeerde informatie naar het evenwichtscentrum in de hersenen wordt gestuurd met duizeligheid als gevolg. Tegelijkertijd worden de haarcellen in het slakkenhuis beschadigd hetgeen leidt tot slechthorendheid en oorsuizen.

Een virusinfectie of auto-immuunziekte zou een mogelijke oorzaak zijn die het membraan afbreekt en verzwakt. Dit wordt gestaafd door onderzoek waaruit gebleken is dat 80 % van de mensen die getroffen zijn door het syndroom van Ménière, stoffen in hun bloed hadden die wijzen op een eerder viruscontact of een auto-immuunreactie.
Probiotica versterkt de darmflora, wat één van de belangrijkste aspecten is voor een goed werkend immuunsysteem.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
De ziekte van Menière natuurlijk behandelen
Immuunsysteem versterkende probiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit