Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is de ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme is een chronische aandoening die wordt veroorzaakt wanneer iemand een immuunreactie ontwikkelt op een soort bacterie die door een tekenbeet of een andere insectenbeet zoals onder andere vlooien en muggen kunnen worden doorgegeven.

Wanneer er in een insect de bacterie Borrelia burgdorferi aanwezig is en iemand belaagd met een steekt of beet, wordt deze bacterie in de bloedbaan geïnjecteerd. Dit veroorzaakt gewoonlijk binnen enkele maanden een groot aantal auto-immuunsymptomen, waaronder vermoeidheid, koorts, hoofdpijn en soms huiduitslag. De ziekte van Lyme treedt naar voren, wanneer Borrelia burgdorferi zich door het lichaam heeft verspreidt, wat dagen, weken of zelfs maanden kan duren nadat men geïnfecteerd is.

Het grootste risico van de ziekte van Lyme is dat men de ziekte jarenlang onbehandeld laat, wat complicaties kan veroorzaken die de vitale organen, bloedvaten en het hele immuunsysteem kan aantasten. Onbehandelde ziekte van Lyme kan leiden tot ernstige infecties, degeneratie van de gewrichten, symptomen van artritis, hart- en bloedvatcomplicaties, zenuwbeschadiging en verschillende andere problemen van het endocriene en centrale zenuwstelsel kan veroorzaken.

De ziekte van Lyme vergt een therapeutische benadering die parallel loopt met die van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Ondersteuning van het immuunsysteem is hierbij geboden zoals het tegengaan van oxidatieve stress en de chronische ontstekingen die als gevolg van de infectie zijn ontstaan.

Enkele dagen tot een maand na een insectenbeet

Kan er een rode uitslag of een ringvormige vlek optreden op de plaats van de beet, die eerder brandt dan jeukt (deze symptomen kunnen ook uitblijven).

De besmette persoon kan zich grieperig voelen met koude rillingen, koorts, vermoeidheid en hoofdpijn (of er nu sprake is van uitslag of niet).
Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de ziekte van Lyme. De immuunrespons van elk individu bepaalt hoe ernstig de symptomen zijn en hoe lang ze duren. Probiotica versterkt de darmflora, wat één van de belangrijkste aspecten is voor een goed werkend immuunsysteem.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
De ziekte van Lyme natuurlijk behandelen
Probiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit