Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is glaucoom

Glaucoom, groene staar
Glaucoom (groene staar) is een aandoening waarbij door een verstoorde circulatie van traanvocht de druk in de oogbol oploopt waardoor er schade aan de oogzenuw ontstaat.

Een normaal oog bevat een vloeistof (kamerwater), die als taak heeft de druk binnen in de oogbol te regelen (oogdruk) en die tevens de verschillende oogstructuren voedt en hun afvalstoffen verwijdert. Dit kamerwater stroomt traag tussen iris en lens door naar de voorste oogkamer (het deel tussen hoornvlies en de ooglens) via de pupil en wordt daarna afgevoerd in de kamerhoek (de overgang van hoornvlies naar iris), ten slotte passeert het door een soort filter (trabeculum), een doorschijnend weefsel dat de kamerhoek bekleedt en uiteindelijk vindt drainage plaats naar de aders van het hoornvlies (oogwit).

In geval van glaucoom stijgt de oogdruk abnormaal, door een ophoping van het kamerwater. Deze aandoening kan ontstaan zonder enige bijzondere oorzaak of voortvloeien uit sommige ziekten. Glaucoom moet onmiddellijk worden behandeld, terwijl de constant aanwezige verhoogde druk dagelijks met oogdruppels verlaagd moet worden. Wanneer glaucoom niet wordt behandeld kan dit leiden tot een wijziging in het gezichtsveld en blindheid. Als het gezichtsvermogen eenmaal is verdwenen door glaucoom, kan het niet worden herwonnen, daarom is vroege detectie en juiste behandeling van vitaal belang.
Astaxanthine en luteïne verbeteren de doorbloeding in de ogen, verminderen vermoeide ogen en zorgen ervoor dat de ogen beter kunnen scherpstellen en dit komt waarschijnlijk door een betere functie van de ciliaire kringspier in het oog, die door samen te trekken en weer te ontspannen zorgt voor vormverandering van de ooglens. Astaxanthine en luteïne hebben een beschermend effect op het ontstaan van zenuwschade aan het oog en verminderen oxidatie van eiwitten in de retina, met een duidelijke afname van doden cellen en spelen een belangrijke rol in het tegengaan van oxidatieve schade bij verhoogde oogboldruk.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Glaucoom natuurlijk behandelen
Astaxanthine en luteïne bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit