Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is EPO

EPO, zuurstofhormoon, erytropoëtine
EPO (zuurstofhormoon of erytropoëtine) is een natuurlijk voorkomend hormoon dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. EPO is een lycoproteïnehormoon dat in de nieren wordt aangemaakt en een structuur van 165 aminozuren bevat.

EPO wordt bij zuurstofgebrek door het lichaam aangemaakt en stimuleert de productie van extra rode bloedcellen

De productie van EPO wordt gestimuleerd door een laag zuurstofgehalte tussen de structuren van cellen van de peritubulaire capillairen in de nieren. Na de aanmaak in de nieren reist EPO naar het beenmerg waar het de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. EPO verhoogt de bloed-zuurstofcapaciteit van het lichaam, maar slechts tot op zekere hoogte. Een overvloed kan de gezondheid in gevaar brengen en de dynamiek van de bloedstroom belemmeren, met prestatiebeperkende gevolgen. Bij afwezigheid van EPO wordt in beperkte mate rode bloedcellen gevormd door het beenmerg.
Rode bloedcellen vervoeren tot 120 dagen ijzerrijk hemoglobine en sterven daarna. Tenzij er een continue toevoer van ijzer, vitamine B12, vitamine C en folacine is, manifesteert bloedarmoede en verminderde zuurstoftoevoer zich op 2 manieren:
  • Laag aantal rode bloedcellen
  • Misvormde rode bloedcellen

Functie van EPO

  • Geeft meer adem en zorgt voor een betere zuurstofopname in de longen
  • Zorgt ervoor dat we sneller en beter recupereren
  • Biedt een groter uithoudingsvermogen voor fysieke inspanningen
  • Verbetert fysieke prestaties
  • Geeft een gevoel van welzijn, een betere levenskwaliteit

Oorsprong van EPO

  • Kleine cellen in de nieren scheiden EPO af
Erythropoëtine (EPO) wordt in de nieren aangemaakt. Dit hormoon stimuleert de aanmaak en uitrijping van rode bloedcellen in het beenmerg. Bij verminderde nierwerking daalt ook de aanmaak van EPO zodat er bloedarmoede ontstaat. Dit leidt tot vermoeidheid en kortademigheid. Guldenroede is een tonicum voor de nieren, helpt nierstenen voorkomen, werkt weefselherstellend op de nieren, werkt ondersteunend bij chronische nierontsteking, nierverschrompeling en onvoldoende nierfunctie.
Mogelijke symptomen te weinig EPO
Mogelijke symptomen te veel EPO
EPO spiegel natuurlijk normaliseren
Guldenroede bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit