Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is borstklierontsteking

Borstklierontsteking, mastitis, borstontsteking, melkklierontsteking
Borstklierontsteking (mastitis, borstontsteking of melkklierontsteking) is een acute ontsteking van het klierweefsel in de borst, het is een bacteriële infectie die via de tepel ontstaat. De ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën, meestal staphylococcus aureus bacterie. Deze kan in het klierweefsel terecht komen via de melkgangen, via tepelkloven of via het bloed. Borstontsteking komt vooral voor bij wie borstvoeding geeft.

Bij een borstontsteking wordt een deel van de borst rood en warm. Als men erop duwt is het gevoelig. Zet de infectie door dan wordt de zwelling pijnlijk. Men krijgt koorts en voelt zich ziek. Als er niets aan gedaan wordt kan zich in de borst pus gaan ophopen (er ontstaat een abces). Uiteindelijk zal dat door de huid naar buiten doorbreken. Meestal is dan sprake van een ontstoken melkgang. Er ontstaat een pijnlijke wat verharde, warme plek in de buurt van de tepel. Soms kunnen zich hier ook abcessen vormen. Niettemin kan mastitis ook voorkomen bij vrouwen die geen borstvoeding geven of die niet zwanger zijn. Het kan zelfs bij kleine baby's voorkomen, zowel bij jongens als bij meisjes.

Waarschijnlijk komen bacteriën via een tepelkloof of andere verwonding aan de tepel in de borst. Maar ook vrouwen die geen pijnlijke tepels hebben, krijgen soms een borstontsteking en de meeste vrouwen met tepelkloven krijgen het niet.

Er is een onderscheidt tussen een dreigende borstontsteking en een echte. Bij een dreigende borstontsteking, zie je een rode plek op je borst die warm en hard aanvoelt en niet verdwijnt als men borstvoeding geeft, de plek kan pijnlijk zijn.

Belangrijk is dat de borst goed wordt leeggedronken, kolf hem desnoods na de voeding voorzichtig af. Voor het voeden is het belangrijk om de borst goed warm te maken waardoor de melk makkelijker kan stromen. Als men erop tijd bij is, kan een borstontsteking misschien voorkomen worden.
AHCC (Active Hexose Correlated Compound) is een plantaardig α-glucaanrijk extract vervaardigd uit schimmeldraden van de shiitake-paddenstoel. AHCC versterkt het immuunsysteem, werkt ontstekingsremmend en heeft antioxidatieve eigenschappen. AHCC heeft geen directe antimicrobiële activiteiten, maar er is aangetoond dat AHCC de weerstand verhoogt tegen diverse ziekte veroorzakende micro-organismen, waaronder Staphylococcus aureus.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Borstklierontsteking natuurlijk behandelen
AHCC (Active Hexose Correlated Compound) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit