Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is atherosclerose

Slagaderverkalking, arteriosclerose, atherosclerose, slagaderverharding
Slagaderverkalking (arteriosclerose, atherosclerose, slagaderverharding, aderverkalking, vaatverkalking, atheromatose) is een aandoening waarbij de slagaders door vetafzetting langzaam dichtslibben. De doorgang van de slagaders worden steeds nauwer en het bloed kan niet meer normaal circuleren.

De meest voorkomende vorm van arteriosclerose is atherosclerose. Atherosclerose is een verharding die specifiek wordt veroorzaakt door een atheroomplaat. Arteriosclerose is het verharden van de wandweefsels van de slagaders, waardoor deze hun elasticiteit verliezen. Hierdoor kunnen ze zich moeilijker aanpassen wanneer er tijdens een inspanning een grotere hoeveelheid stromend bloed wordt gevraagd.

Slagaderverkalking is een degeneratieve ziekte van de slagaders veroorzaakt door afzetting van verschillende bestanddelen op de wanden van de slagaders waardoor het gladde spierweefsel en de elastische weefsels die ze vormen, wordt vernietigd. De wanden van de slagaders verliezen hun elasticiteit en worden broos en hard. Dit proces kan leiden tot ernstige schade aan vitale organen. Wanneer deze beschadigingen zich voordoen ter hoogte van sommige vitale organen, zoals het hart, de grote hersenen of de nieren, dan kan dit ernstige en zelfs dodelijke complicaties met zich meebrengen zoals een hartinfarct of beroerte. Wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt belemmerd, is er vaak sprake van concentratiestoornissen, moeheid, duizeligheid en vergeetachtigheid.

Een chronische ontsteking van de bloedvaten is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van plaquevorming in de aders, vaak is de oorzaak het consumeren van veel te veel koolhydraten. Vooral door het consumeren van geraffineerde suikers, te veel omega 6-vetzuren (te weinig omega 3-vetzuren) en bewerkte en verhitte plantaardige oliën en vetten.
Slagaderverkalking kan veroorzaakt worden door homocysteïne, een aminozuur dat in het bloed gevormd wordt door splitsing van het aminozuur methionine. Voor het metabolisme van homocysteïne zijn vitamine B12 en folaat (foliumzuur) nodig. Verhoogde homocysteïne waarden komen in 2/3 van de gevallen voor door een tekort aan deze B-vitamines. Te veel homocysteïne in het bloed kan de bloedvatwand beschadigen en aanleiding geven tot plaquevorming, vermindert de elasticiteit van de bloedvaten en bevordert het samenklonteren van bloedplaatjes.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Atherosclerose natuurlijk behandelen
Vitamine B-complex bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit