Doorgaan naar hoofdcontent

We eten ontstekingen

We eten ontstekingen

De beste manier om ontstekingen te vermijden en te verminderen, liggen niet in het medicijnkastje maar in de koelkast.

Wanneer het lichaam iets herkent dat vreemd is, zoals een binnendringende bacterie, virus, plantenpollen of chemicaliën, veroorzaakt dit vaak ontstekingen.

Ontstekingen beschermen ons tegen gezondheidsbedreigende indringers, maar als ontstekingen chronisch worden (zelfs als het lichaam van buitenaf niet bedreigt wordt), kan dit uiteindelijk leiden tot veel ernstigere ziektes zoals bijvoorbeeld:
  • Artritis
  • Depressie
  • Diabetes
  • Hartaandoeningen
  • Kanker
  • Ziekte van Alzheimer
Er is aangetoond dat bepaalde ingrediënten uit de voeding ontstekingen kunnen veroorzaken, doordat het lichaam deze stoffen identificeert als vreemde en gevaarlijke indringers.
Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade (oxidatieve stress) kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.

Voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken

Geraffineerde koolhydraten

  • Vezelrijke, onbewerkte koolhydraten zijn gezond, maar geraffineerde koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel en bevorderen ontstekingen die tot ziekte kunnen leiden

Gefrituurd voedsel

  • Gefrituurd voedsel bevat relatief veel AGE's (Advanced Glycation End products), bruinkleurige resultaten van de Maillard-reactie. Dat is de chemische verbinding van suikers en eiwitten of suikers en vetten. AGE's kunnen ontstekingen veroorzaken, ook stille ontstekingen (ontstekingen die niet merkbaar zijn maar later grote gevolgen kunnen hebben)

Suiker

  • Het consumeren van veel suiker, fructose, glucose kan ontstekingen veroorzaken en kan het ontstekingsremmende effect van omega 3-vetzuren tegengaan.

Vlees

  • Verwerkt vlees bevat veel ontstekingsstoffen zoals AGE's en de sterke associatie met darmkanker kan gedeeltelijk te wijten zijn aan een ontstekingsreactie

Plantaardige en zaadoliën

  • Een hoge gehalte aan omega 6-vetzuren van plantaardige oliën, kunnen ontstekingen bevorderen wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Transvetten (transvetzuren)

  • Het consumeren van transvetten kan ontstekingen en het risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen verhogen

Overmatig alcoholgebruik

  • Zware alcoholconsumptie kan ontstekingen doen toenemen en leiden tot een lekkende darm, die ontstekingen door het hele lichaam veroorzaken
Ongezonde voedingsmiddelen dragen ook bij aan gewichtstoename, wat zelf een risicofactor is voor ontstekingen. Maar zelfs als men rekening houdt met obesitas, blijft het verband tussen voedsel en ontstekingen bestaan. Gewichtstoename is niet de directe oorzaak van ontstekingen, maar een gevolg van een ongezond eetpatroon. Sommige van de voedselcomponenten of ingrediënten kunnen onafhankelijke effecten hebben op ontstekingen naast een verhoogde calorie-inname.

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Rijk aan antioxidanten en polyfenolen, beschermende stoffen die in planten worden aangetroffen
  • Bessen
  • Fruit
  • Groene bladgroenten
  • Kersen
  • Noten
  • Olijfolie
  • Tomaten
  • Vis
Overweeg het mediterraans dieet, dat rijk is aan fruit, groenten, noten, volle granen, vis en gezonde oliën. Gezonde voeding zal naast het verminderen van ontstekingen, ook merkbare effecten hebben op de fysieke en emotionele gezondheid. Een gezond dieet is niet alleen gunstig voor het verminderen van het risico op chronische ziekten, maar ook voor het verbeteren van de stemming en de algehele kwaliteit van leven.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit