De beste manier om ontstekingen te vermijden en te verminderen, liggen niet in het medicijnkastje maar in de koelkast.
Wanneer het lichaam iets herkent dat vreemd is, zoals een binnendringende bacterie, virus, plantenpollen of chemicaliën, veroorzaakt dit vaak ontstekingen.
Ontstekingen beschermen ons tegen gezondheidsbedreigende indringers, maar als ontstekingen chronisch worden (zelfs als het lichaam van buitenaf niet bedreigt wordt), kan dit uiteindelijk leiden tot veel ernstigere ziektes zoals bijvoorbeeld:
- Artritis
- Depressie
- Diabetes
- Hartaandoeningen
- Kanker
- Ziekte van Alzheimer
Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade (oxidatieve stress) kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.
Voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken
Geraffineerde koolhydraten
- Vezelrijke, onbewerkte koolhydraten zijn gezond, maar geraffineerde koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel en bevorderen ontstekingen die tot ziekte kunnen leiden
Gefrituurd voedsel
- Gefrituurd voedsel bevat relatief veel AGE's (Advanced Glycation End products), bruinkleurige resultaten van de Maillard-reactie. Dat is de chemische verbinding van suikers en eiwitten of suikers en vetten. AGE's kunnen ontstekingen veroorzaken, ook stille ontstekingen (ontstekingen die niet merkbaar zijn maar later grote gevolgen kunnen hebben)
Suiker
- Het consumeren van veel suiker, fructose, glucose kan ontstekingen veroorzaken en kan het ontstekingsremmende effect van omega 3-vetzuren tegengaan.
Vlees
- Verwerkt vlees bevat veel ontstekingsstoffen zoals AGE's en de sterke associatie met darmkanker kan gedeeltelijk te wijten zijn aan een ontstekingsreactie
Plantaardige en zaadoliën
- Een hoge gehalte aan omega 6-vetzuren van plantaardige oliën, kunnen ontstekingen bevorderen wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
Transvetten (transvetzuren)
- Het consumeren van transvetten kan ontstekingen en het risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen verhogen
Overmatig alcoholgebruik
- Zware alcoholconsumptie kan ontstekingen doen toenemen en leiden tot een lekkende darm, die ontstekingen door het hele lichaam veroorzaken
Ontstekingsremmende voedingsmiddelen
Rijk aan antioxidanten en polyfenolen, beschermende stoffen die in planten worden aangetroffen- Bessen
- Fruit
- Groene bladgroenten
- Kersen
- Noten
- Olijfolie
- Tomaten
- Vis
Index
AandoeningenSupplementen en extracten
Reacties