Doorgaan naar hoofdcontent

Salvestrolen (supplement)

Salvestrolen

Werking van salvestrolen

Salvestrolen zijn nutriënten (fytoalexinen), verbindingen die een plant produceert om zich te beschermen tegen stressoren zoals schimmels, virussen, bacteriën, UV-licht en insecten. Een plant maakt alleen grote hoeveelheden salvestrolen aan in stress-situaties.

Planten die bespoten worden met bestrijdingsmiddelen, produceren amper salvestrolen.

Salvestrolen hebben een kankerremmend effect bij de mens. Ze veroorzaken de dood van tumorcellen, maar laten gezonde cellen ongedeerd.

Salvestrolen reageren op het enzym CYP1B1 dat voorkomt in (pre)kankercellen en niet in gezonde weefselcellen. Het enzym CYP1B1 wordt uitsluitend gevonden in tumorcellen, in zowel precancereuze cellen (voor de kanker effectief tot ontwikkeling komt) als cancereuze cellen (kwaadaardige kanker). Alleen bij leukemie is dit enzym niet aanwezig.

Wanneer salvestrolen reageren met het enzym CYP1B1, wordt de stof piceatannol gevormd. Piceatannol is een metaboliet dat een rol speelt in het verloop van het proces van de stofwisseling. Piceatannol heeft de potentie om kankercellen te vernietigen en gezonde cellen ongemoeid te laten. Dit proces is een natuurlijk opruimmechanisme voor verouderde en disfunctionele cellen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van salvestrolen

Salvestrolen kunnen kankercellen er toebrengen zichzelf te vernietigen. De werkzaamheid van salvestrolen werd in vitro aangetoond op tumorcellen. Salvestrolen kunnen voorkomen dat precancereuse cellen (cellen met aanleg voor kanker) definitief op hol slaan en dat kankercellen tot een tumor uitgroeien. In menselijke kankercellen komt een enzym CYP1B1 voor en in mindere mate, in bloedvaten daaromheen, terwijl men dit enzym in gezonde cellen niet aantreft. Het gen voor de aanmaak van dat enzym is wel aanwezig in gezonde cellen, maar wordt slechts geactiveerd als cellen ontaarden. Bij een gezond mens ontsporen dagelijks cellen, die in een goed functionerend organisme zichzelf uitschakelen.
Apoptose is het proces van geprogrammeerde celdood, een proces dat ervoor zorgt dat ongewenste, overbodige cellen en schadelijke weefsels verdwijnen. Diverse vormen van kanker schakelen dit proces dat de integriteit van cellen bewaken uit. Cellen die voor een normaal functioneren tot apoptose zouden moeten overgaan, kunnen dit daardoor niet meer met als gevolg een wildgroei van cellen. Salvestrolen hebben de potentie uitgeschakelde systemen weer inschakelen zodat ze weer over kunnen gaan tot apoptose.

Waarvoor kunnen salvestrolen gebruikt worden

  • Kanker

Dosering van salvestrolen

Het salvestrol-puntensysteem is ontworpen om de hoeveelheid salvestrolen in supplementen en voeding aan te kunnen geven. Verschillende salvestrolen hebben verschillende potenties die niet direct gerelateerd zijn aan het aantal milligrammen. De schaal van het puntensysteem is gebaseerd op een berekening van de hoeveelheid salvestrolen die in een historisch dieet van meer dan 100 jaar geleden voorkwam. Die hoeveelheid is gelijkgesteld aan 100 punten.
  • Preventie kanker: 350 salvestrolpunten per dag
  • Aanvullende behandeling kanker: 2x 2000 (of meer) salvestrolpunten per dag (er zijn geen toxische effecten gezien bij doses tot 80.000 salvestrolpunten)

Welke voedingstoffen versterken de werking van salvestrolen

  • Biotine stimuleert de productie van het enzym CYP, dat deel uitmaakt van CYP1B1- enzymen. CYP1B1-enzymen behoren tot de cytochroom P450- familie van enzymen. Deze enzymen helpen bij het veroorzaken van apoptose of celdood. Magnesium en niacine stimuleren het werkingsmechanisme van salvestrol.
  • IJzer vormt de kern van het CYP1B1-enzymen en gedraagt zich op dezelfde manier als het ijzer dat hemoglobine bindt. Vitamine C is ook essentieel en bestrijdt de oxidatie van de salvestrol tijdens het metabolisatieproces.
Voedingssupplementen bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van salvestrolen

  • Salvestrolen zijn veilig, er zijn geen negatieve efeecten waargenomen bij gebruiken van salvestrolen, ook niet bij hoge doseringen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

      Powered By ConvertKit