Doorgaan naar hoofdcontent

Bescherm u tegen vrije radicalen

Bescherm u tegen vrije radicalen
Zo'n 10.000 x per dag wordt elke cel in ons lichaam aangevallen door vrije radicalen en reactieve zuurstofverbindingen. Op lange termijn kan een hartinfarct, kanker, grijze staar, aandoeningen van het zenuwstelsel en vele andere kwalen daarvan het gevolg zijn.

Beweeglijke radicalen zijn een alledaagse gebeurtenis, die net als ademen bij het leven horen. Omdat vrije radicalen vrijwel overal voorkomen, kunnen we ze niet uit te weg gaan. Ze worden zelfs door ons lichaam gevormd bij heel gewone stofwisselingsprocessen. Bovendien komen ze via de voeding en de lucht in ons organisme. Door roken, luchtverontreiniging, voeding en het innemen van medicijnen worden we tegenwoordig veel meer blootgesteld aan vrije radicalen dan 100 jaar geleden, zodat het begrip oxidatieve stress in het leven werd geroepen. Alleen al met 1 enkele trek aan een sigaret stromen biljoenen vrije radicalen onze longen binnen.
Antioxidanten hebben we altijd al nodig gehad, maar nu nog meer dan vroeger, terwijl we nu minder verse producten consumeren waarin we de broodnodige antioxidanten vinden.

De volgende voedingsstoffen zijn krachtige antioxidanten

  • Astaxanthine
  • Betacaroteen
  • Catechines (groene thee)
  • Co-enzym Q10
  • Luteïne
  • Lycopeen
  • OPC's (oligomere proanthocyanidines)
  • Quercetine
  • Selenium
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Zink
De verbindingen van vrije radicalen hebben een vrije bindingspositie (vrij elektron) dat ze aanvalsgezind maken. Omdat geen enkele stof graag een bindingspositie openlaat, plakt ze met haar vrije armen, een elektron van een ander molecuul en verandert dat eveneens in een vrije radicaal. Scheikundig gezien is het afstaan van een elektron (vrijwillig of onvrijwillig), een oxidatie. Er kunnen zo regelrechte kettingreacties ontstaan, waarbij honderden vrije radicalen worden gevormd. Ze worden pas onderbroken als 2 radicalen zich met elkaar verbinden of als een zogeheten antioxidant, een radicaal vangt en onschadelijk maakt.

Ons lichaam maakt gedeeltelijk ook gebruik van de agressiviteit van de radicalen. Cellen van het afweersysteem kunnen bijvoorbeeld met hulp van vrije radicalen, ongewenste micro-organismen doden. Dat neemt niet weg dat de vechtlustige stoffen vooral behoorlijke schade aanrichten. Ze hebben een voorkeur voor vetten en eiwitten in de celwanden en nucleïnezuren in de celkern. Deze celbestanddelen worden geoxideerd en verliezen daardoor de mogelijkheid hun specifieke taken in de stofwisseling uit te voeren. Celwanden worden vernietigd, enzymen buiten spel gezet, het immuunsysteem verzwakt en genetisch materiaal wordt beschadigd.
De aanvallen van vrije radicalen zijn door ons onnatuurlijke levensstijl vele malen groter dan 100 jaar geleden, gewone (gezonde) voeding schiet veelal tekort en kan niet genoeg antioxidanten aanleveren, dat is een mogelijke verklaring voor de veelvuldig voorkomende welvaartsziektes.
De invloed van vrije radicalen op hart- en vaatziekten is uitgebreid onderzocht. De vernielzuchtige, agressieve verbindingen vallen namelijk ook een bepaalde vorm van het cholesterol aan, het LDL-cholesterol. De afkorting LDL staat voor Low Density Lipoprotein (transporteiwitten met een lage dichtheid). LDL-cholestrol is één van de belangrijkste veroorzakers van arteriosclerose. Als LDL-cholesterol door vrije radicalen wordt aangevallen, is de schade nog groter, de wanden van de bloedvaten worden aangetast en er vormen zich zogeheten schuimcellen. Deze zetten zich af in de cellen van de bloevaten en vormen daar harde ophopingen (plaques). Als de vaatwand jarenlang steeds weer wordt beschadigd, groeien de plaques aan en worden de vaten nauwer, tot er uiteindelijk helemaal geen bloed meer doorheen kan. Als de vaten rond het hart aangetast zijn, leidt dit tot een hartinfarct, wat in veel gevallen dodelijk kan aflopen.

Ziekten veroorzaakt door vrije radicalen

  • Arteriosclerose (slagadervervetting)
  • Astma
  • Chronische gewrichtsaandoeningen
  • Diabetische angiopathie (vaataandoening bij langdurige diabetes)
  • Ziekten van het centrale zenuwstelsel (Alzheimer, Parkinson,...)
  • Huidveroudering
  • Grijze staar
  • Kanker
  • Reumatische aandoeningen
  • Verzwakking van het afweersysteem
  • Sikkelcelbloedarmoede
Gelukkig is ons lichaam niet weerloos overgeleverd aan vrije radicalen. Net zoals tegen vele andere natuurlijke gevaarlijke stoffen heeft het menselijk organisme een aantal beschermingsmechanismen ontwikkeld, die iedere dag ontelbare radicalen afweren en de schade repareren die al is ontstaan. Deze cel-beschermers zijn bepaalde enzymen (zoals dismutase, katalase of glutathionperoxidase). Ook kunnen stoffen uit de voeding vrije radicalen bestrijden. Of deze antioxidanten door ons lichaam wordt aangemaakt of uit de voeding wordt gehaald, als er te weinig antioxidanten zijn, leidt dit tot oxidatieve stress met alle negatieve gevolgen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit