Doorgaan naar hoofdcontent

Venkel

Venkel, Foeniculum vulgare, zachte dille, fenkel, fienkel, fennel

Geneeskracht van venkel

Venkel is een meerjarig plant, te herkennen aan zijn witte bol, lange groene stelen en is een aangenaam ruikend kruid met gele bloemen.

De venkelknol bevat een aantal fenolverbindingen, waaronder bioflavonoïden, fenolzuren, tannines, coumarines en hydroxycinnaminezuren.

Venkelzaden zijn rijk aan antioxidanten en bevatten een geconcentreerde bron van micronutriënten. Venkelzaden worden gebruikt om venkelolie van te maken.

Venkel bevat uitzonderlijk veel vezels, waarbij elke bol 7 gram voedingsvezels of 28 % van de dagelijkse behoeften levert.

1 bol levert 969 milligram kalium of 27 % van de aanbevolen dagelijkse behoefte. Kalium is van cruciaal belang om de bloeddruk te verlagen en de vochtbalans in stand te houden.

Venkel bevat ook veel vitamine C en levert 28 milligram per bol of bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse behoefte. Vitamine C is een krachtige antioxidant, die de veroudering kan vertragen en een gezond immuunsysteem kan behouden.

Venkel levert de belangrijke vitamines zoals vitamine A, vitamine B6, vitamine K en foliumzuur. Het is ook een goede bron van mineralen zoals ijzer , calcium, koper, zink en selenium. Vanwege het hoge calciumgehalte kan venkel de botsterkte en gezondheid helpen ondersteunen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van venkel

Venkel kan kolieken verlichten bij zuigelingen van 2 tot 12 weken oud.

Venkel is inzetbaar bij winderigheid, pijnlijke winderigheid, overdreven gasvorming en opgezette buik.

Waarvoor kan venkel gebruikt worden

Dosering van venkel

  • De juiste dosis voor venkel is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor venkel vast te stellen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van venkel

  • Etherische olie of hoge doses van venkel preparaten niet aan zwangere vrouwen geven (stimuleert de baarmoeder).
  • Etherische olie niet aan zuigelingen en kleine kinderen onder de 2 jaar geven (potentieel toxisch: gevaar op spasme van het strottenhoofd, kortademigheid, hyperexcitatie).
  • Bij diverticulitis, diverticulose, maag- of duodenumulcus, oesophale reflux, gastrointastinale aandoeningen, spastisch colon, colitis ulcerosa: enkel op voorschrift.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Venkel, Foeniculum vulgare, zachte dille, fenkel, fienkel, fennel

Herkomst van venkel

  • Azië
  • Europa

Beschrijving van venkel

  • Platte schermen met kleine gele bloemen in de zomer
  • Gebogen, gegroefde zaden
  • Dikke wortel
  • Heeft een fijngeveerd blad met roze, koper of bronskleur in het voorjaar
  • Knolvenkel levert een eetbare knol die gevormd wordt door opgezette bladvoeten

Waar wordt venkel voor gebruikt

  • De hele venkelplant is eetbaar, inclusief bol, zaden, stengel en bladeren
  • Venkel is een lekkere groenten, gedroogde venkelzaden worden vaak gebruikt in de keuken als specerij door de zeer aromatische eigenschappen, ruikt een beetje naar anijs, maar met een warme en houtachtige ondertoon
  • Venkelbol kan worden gehakt en toegevoegd aan salades, pastagerechten en meer
  • Venkelolie wordt gebruikt als smaakstof en als geur in zepen en cosmeticaproducten

Reacties

    Powered By ConvertKit