Doorgaan naar hoofdcontent

Hoge bloeddruk natuurlijk behandelen

Hoge bloeddruk, hypertensie

Adaptogenen

Adaptogenen omvatten een grote verscheidenheid aan verschillende natuurlijke planten of kruiden, die kunnen inspelen op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft en verhogen de algemene lichamelijke weerstand tegen externe prikkels van uiteenlopende aard. Adaptogenen verhogen het aanpassingsvermogen van de mens.

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Boekweit

Rutine, een inhoudsstof van boekweit is een belangrijke antioxidant voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Rutine ondersteunt de bloedsomloop en helpt bij het bestrijden van hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Quercetine een andere inhoudsstof uit boekweit wordt in verband gebracht met een vermindering van hyperlipidemie (bloed met een verhoogd gehalte aan cholesterol en-of triglyceriden), verlaging van de bloeddruk en een betere gewichtscontrole.

Coleus

Forskolin een inhoudsstof van coleus werkt ondersteunend bij hart- en vaatziekten. Coleus verlaagt de bloeddruk, vermindert ontstekingen op de vaatwand en werkt bloedverdunnend en bloedvatverwijdend en kan daardoor Angina pectoris (hartkramp) verhinderen.

Daslook

Daslook heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook maar is minder sterk. Daslook verlaagt de bloeddruk en heeft een gunstige invloed op de bloedlipiden (bloedvetten). Doordat knoflook (in vivo) het enzym stikstofoxidesynthase in vaatendotheel stimuleert, neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. De bloeddrukverlaging is voorts het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of inhibitie van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel. Helpt bij hart- en vaataandoeningen zoals hoge bloeddruk. Naarmate mensen ouder worden, verliezen hun slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Knoflook lijkt dit effect te verminderen.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) werkt ontstekingsremmend en is gunstig voor het verlagen van de triglyceriden- en atherogeen LDL-cholesterolspiegel en het verhogen van de HDL-cholesterolspiegel, houdt de cholesterolvorming onder controle en vermindert de afzetting ervan in het lichaam. Omega 3-vetzuren verbeteren de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling).

EPA

EPA (Eicosapentaeenzuur) verbetert de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), remt atherosclerose, verbetert de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloed- en lymfevaten), vermindert stijfheid in de slagaders, heeft een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en gaat trombose tegen. Vermindert de kans op onstabiele angina pectoris en niet-fatale hartaandoeningen, verlaagt de hartslag, vermindert de kans op een beroerte, cardiomyopathie (hartspierziekte) en coronaire (kransslagaders) hartziekten.

Hibiscus

Hibiscus sabdariffa heeft het vermogen om hoge bloeddruk te verlagen. Waarschijnlijk kan hibiscus ook helpen om hoge triglyceriden, hoge LDL-cholesterolgehalte en de opname van koolhydraten tot op zekere hoogte te remmen.

Inuline

Inuline absorbeert gifstoffen en cholesteroldeeltjes, dit is waarom een vezelrijk dieet gekoppeld wordt aan een gezond hart. Oplosbare vezels zoals inuline, kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het risico op slagaderverkalking, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en het metabool syndroom verminderen.

Jujube

Doordat jujube (jujuba) veel kalium bevat, is het een uitstekend middel om de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Kalium is nuttig om de bloedvaten ontspannen te houden. Wanneer de bloedvaten ontspannen zijn, is de doorbloeding en de druk veel beter.

Kalium

Kalium is een belangrijke electrolyt, belangrijk voor de waterbalans en het reguleren van de vochtuitwisseling tussen cellen en weefsels, tevens is kalium essentieel voor de celmembraanpolarisatie. Kalium speelt een centrale rol bij het reguleren van de hartslag, zodat het hart zo efficiënt mogelijk kan functioneren. Een kaliumtekort kan aan de basis liggen bij spierzwakte en hartritmestoornissen en een verhoogde bloeddruk. Kalium verlaagt de kans op een beroerte en het beschermend effect is het grootst bij een ischemische beroerte (herseninfarct).

Knoflook

Knoflook verlaagt de bloeddruk en heeft een gunstige invloed op de bloedlipiden (bloedvetten). Doordat knoflook (in vivo) het enzym stikstofoxidesynthase in vaatendotheel stimuleert, neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. De bloeddrukverlaging is voorts het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of inhibitie van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel. Helpt bij hart- en vaataandoeningen zoals hoge bloeddruk. Naarmate mensen ouder worden, verliezen hun slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Knoflook lijkt dit effect te verminderen.

L-carnosine

L-carnosine heeft een bloeddrukverlagende werking, waarschijnlijk voor een belangrijk deel samenhangend met verbetering van de elasticiteit van de slagaders.

L-citrulline

L-citrulline verhoogt de productie van stikstofmonoxide dat de aders helpt ontspannen, waardoor de bloedstroom in het lichaam verbetert en hierdoor een te hoge bloeddruk kan normaliseren.

Magnesium

Magnesium is erg belangrijk voor de gezondheid van het hart, de grootste hoeveelheid magnesium in het hele lichaam bevindt zich in het hart. Magnesium werkt met calcium om de juiste bloeddruk te ondersteunen en hoge bloeddruk te voorkomen. Magnesiumtekort zorgt voor meer samentrekken van de slagaders, versnelde hartslag en onregelmatige hartkloppingen. Hart- en vaatziekten (door onvoldoende bloedtoevoer) is omgekeerd evenredig aan de magnesiumgehalte in het water dan wel in de grond. Prikkelbaarheid, zenuwaandoeningen, hoge bloeddruk, vaatvernauwing en vaatverwijding zijn allen gerelateerd aan de magnesiumspiegel. Magnesiumtekort blijkt tevens het ontstaan van aderverkalking, verhoogt vetgehalte in het bloed, hartritmestoornissen, schade aan de hartspier en een verminderde bloedtoevoer naar het hart in de hand te werken.

Maitake

Maitake verlaagt de bloeddruk bij milde tot matige hoge bloeddruk, verlaagt het gehalte aan triglyceriden en cholesterol.

Meidoorn

Meidoorn heeft een herstellend vermogen op de hartspier, heeft een beschermende werking ten aanzien van hartcellen welke zuurstof en glucose missen. Een meidoornextract gestandaardiseerd op 1 mg oligomere procyanidinen kan verbetering laten zien bij klachten zoals benauwdheid en hartkloppingen en zorgt voor een betere toename van de doorbloeding in de slagaders en een effectiever zuurstofgebruik van het hart. Meidoorn helpt bij angina pectoris (hartkramp), problemen met de bloedsomloop, etalagebenen, hartritmestoornissen, hartzwakte, hoge bloeddruk en bij ziekte van Raynaud.

Melatonine

Melatonine (N-acetyl-5-methoxytryptamine) kan helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, heeft hartbeschermende eigenschappen en werkt ontstekingsremmend.

Olijfblad

Olijfblad werkt bloedvatverwijdend op de kransslagaders en perifere bloedvaten, stabiliseert en verlaagt het hartritme en zorgt voor minder sterke samentrekkingen. Kan helpen bij hartkramp, hartkloppingen en werkt bloeddrukverlagend (mits langdurig gebruik van olijfblad).

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) verbeteren de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloedvaten en lymfevaten), hebben een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en verminderen stijfheid in de slagaders. Omega 3-vetzuren verbeteren het metabolisme van het vetweefsel en gaan negatieve effecten van het metabool syndroom tegen. Omega 3-vetzuren verlagen het triglyceridengehalte, verminderen insulineresistentie, verlagen de bloeddruk, verminderen ontstekingen, gaan hartritmestoornissen en vorming van bloedstolsels in de aders tegen (trombose), hebben een gunstig effect op de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), houden de cholesterolvorming onder controle, verminderen de afzetting ervan in het lichaam en remmen slagaderverkalking.

Psyllium

Psylliumvezels verlagen de cholesterolspiegel (LDL of slechte cholesterol) door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming. Het beste effect van psyllium op de bloedsuikerspiegel treedt op wanneer psyllium tijdens een maaltijd ingenomen wordt. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, verlaagt de psylliumzaadschil ook het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes met een hoog cholesterolgehalte. Sommige onderzoeken tonen aan dat psyllium het totale cholesterol met ongeveer 9% en LDL-cholesterol met 13% kan verlagen. Psyllium verlaagt de bloedsuikerspiegel na de maaltijd niet bij mensen die geen diabetes hebben. Psylliumvezels kunnen de systolische en diastolische bloeddruk bij mensen met overgewicht met hoge bloeddruk (hypertensie) aanzienlijk verlagen.Wat een positief effect heeft op de gezondheid van het hart.

Vitamine D

Vitamine D tekort verhoogt het risico op hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaataandoeningen). Vitamine D heeft een gunstige invloed op de antistollingseigenschappen en het cytokineprofiel van het bloed (cytokines worden uitgescheiden door de cellen van het immuunsysteem). hierdoor kan de kans op trombose verkleinen. Vitamine D kan de structuur en functie van de linker hartkamer verbeteren.

Waterkers

Waterkers is een geweldige bron van zowel calcium als magnesium en kan hierdoor mogelijk de bloeddruk helpen verlagen, de gezondheid van de bloedvaten verbeteren, de aggregatie van bloedplaatjes blokkeren en zelfs endotheeldisfunctie verbeteren om te beschermen tegen hartziekte.
OPC's en vitamine C (bioflavonoïden) verbeteren de elasticiteit van de bloedvaten. OPC's gaan bloedklonters tegen en remmen de enzymatische afbraak van bindweefselstructuren die zorgen voor soepele en sterke aders. In combinatie met vitamine C wordt de werking van OPC's versterkt, doordat ze samen synergetisch werken.
Wat is hoge bloeddruk
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Oligomere ProanthoCyanidines (OPC's) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit