Hartaanval (hartinfarct)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken tegen een hartaanval:
 • Acetyl-L-carnitine speelt een essentiële rol bij de omzetting van vetzuren in metabole energie. Het is de enige stof die lange keten vetzuren over de binnenste mitochondrionmembraan de mitochondria binnen kan brengen, waar ze verbrand worden (bèta-oxidatie ondergaan). Dit is met name van belang in organen zoals bijvoorbeeld het hart, die voor hun energievoorziening sterk afhankelijk zijn van beta-oxidatie en vetverbranding.
 • Quatrefolic (5-MTHF) (de 4de generatie foliumzuur) foliumzuur tekort veroorzaakt een verhoogd homocysteïnegehalte. Homocysteïne is een toxisch stofwisselingsproduct, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur wordt afgebroken. Als dit proces gestoord is kan homocysteïne zich ophopen. Een verhoogd homocysteïne-gehalte gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (o.a. veneuze en arteriële trombose, hartinfarcten en cerebrovasculaire accidenten). 
 • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
 • Knoflook remt het aderverkalkingsproces rechtstreeks door het tegengaan van plaques en van vetophoping in de vaatwand. Knoflook is een goed middel om ondersteunend te helpen bij cardiovasculaire aandoeningen zoals atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose en hypertensie.
 • Omega 3 met EPA/DHA remmen aderverkalking, verbeteren de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloed- en lymfevaten), verminderen slagaderlijke stijfheid, verlagen de bloeddruk, verlagen de hartslag, gaan trombose tegen, verlagen de triglyceriden- en atherogeen LDL-cholesterolspiegel en verhogen de HDL-cholesterolspiegel.
 • Policosanol heeft de potentie om symptomen te verminderen die in verband worden gebarcht bij hartaandoeningen. Daarbij heeft 10 mg policosanol meer effect dan 125 mg aspirine.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) een hoge dosis vitamine C vermindert de kans op hart- of vaatziekte.
 • Vitamine D3 een normale vitamine D-spiegel geeft minder kans op sterfte of een hart- en vaataandoening, het risico op een cardiovasculaire aandoening wortdt kleiner werd naarmate de vitamine D-spiegel hoger is.
Bij een hartinfarct of hartaanval krijgt het hart te weinig zuurstof doordat de bloedtoevoer naar dat deel is afsloten. Daarna kan een deel van het hart afsterven. De medische term voor een hartinfarct is myocardinfarct. Een hartinfarct is een levensbedreigende aandoening, waarvoor direct medische behandeling nodig is. Vrijwel altijd treedt een hartinfarct plotseling op. Maar er is wel een proces van vele jaren aan voorafgegaan dat tot het infarct heeft geleid. Een hartinfarct komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen van een hartinfarct:
 • Het belangrijkste symptoom van een hartinfarct is hevige pijn op de borst. Deze wordt vaak omschreven als een zwaar, beklemmend of drukkend gevoel. De pijn kan uitstralen naar de schouders, armen (vaak linkerarm), rug, bovenbuik, hals of kaken.
 • De pijn: komt meestal plotseling opzetten. duurt langer dan 5 minuten. Vaak gaat de pijn samen met kortademigheid, hevig zweten, bleek zien, misselijkheid en braken. Sommige mensen hebben voorafgaand aan een hartinfarct al langer klachten van pijn op de borst (angina pectoris). Maar het kan ook gebeuren dat een hartinfarct als een donderslag bij heldere hemel komt.
 • Soms is een hartstilstand het eerste teken van een hartinfarct. Als dat gebeurt, zakt iemand plots in elkaar. Zonder reanimatie overlijdt de persoon vaak aan de gevolgen.
 • Een hartinfarct kan ook optreden zonder dat er symptomen zijn. Of de klachten zijn zo licht, dat gedacht wordt aan een griepje. Dit wordt een stil infarct genoemd. Een stil infarct wordt dan later bij toeval ontdekt, als er om andere redenen een hartfilmpje wordt gemaakt.
Oorzaken van een hartinfarct:
 • Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een afsluiting van een van de bloedvaten die zuurstof naar het hart (kransslagaders) brengen: zo’n afsluiting kan ontstaan doordat er aan de binnenkant van de kransslagaders vettige substantie (plaque) wordt afgezet. Dit proces, dat jaren duurt, wordt atherosclerose of slagaderverkalking genoemd. In zo’n plaque kan een scheur ontstaan, die de doorgang plots belemmert. Of het bloed probeert de scheur te ‘repareren’ door het vormen van een bloedstolsel. Zo’n stolsel kan meegenomen worden met de bloedstroom en het bloedvat verderop afsluiten.
 • Risicofactoren voor het optreden van atherosclerose en een hartinfarct: roken, hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterolgehalte, overgewicht, langdurige stress en hogere leeftijd.
Zie ook: