Doorgaan naar hoofdcontent

Voedingssupplementen

Het doel van voedingssupplementen is het lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen, die we niet in voldoende hoeveelheden binnenkrijgen met onze dagelijkse voeding en die belangrijk zijn voor onze gezondheid op korte en/of lange periode. Wie een optimaal aangevulde voeding nuttigt, is minder vatbaar voor ziekten, zoals verkoudheid, griep, vermoeidheid, ontstekingen, ... en lijdt minder onder de gevolgen van verzuring, verontreinigende stoffen, elektrosmog,...

Veel mensen hebben grote behoeften aan bepaalde nutriënten, hierbij kan geen enkele voedingsmiddel voldoende aan bepaalde voedingsstoffen aanleveren.

Mogelijke oorzaken van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen

  • Aangeboren afwijkinge.
  • Gebrekkige stofwisseling
  • Erfelijke aandoeningen (die bij de conceptie ingeslopen zijn en waar de oorzaak in een foutief of ontbrekend gen zit)
  • Geboorteafwijkingen (die opgelopen zijn tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder van een gestreste, ondervoede moeder, verslaafde moeder (alcoholisme, nicotine, cafeïne, drugsverslavingen,...).
Deze mogelijke oorzaken weerspiegelen zich in een slechtwerkend enzymensysteem, dat de absorptie en assimilatie remt. Van een voedingsmiddel kunnen niet alle erin voorkomende voedingsstoffen benut worden als er bijvoorbeeld, een tekort aan bepaalde maagsappen bestaat.

Een andere mogelijkheid is dat het lichaam bepaalde voedingsstoffen in een extreem verhoogd tempo verbruikt teneinde een stressvolle situatie te overwinnen. Ook dat schept een grote behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, waarin de voeding alleen niet kan voorzien. Sommige mensen met schizofrenie scheiden bijvoorbeeld wel tot 10 x zoveel vitamine C via hun urine uit dan andere mensen. Dat verklaart waarom megasupplementen vitamine C in sommige gevallen therapeutische effecten kan hebben.
Biologisch actieve vormen van voedingsstoffen kan het lichaam beter opnemen.
Veel mensen lijden jarenlang aan chronische vermoeidheid, een slecht geheugen, depressie,... zonder dat ze weten dat een aangeboren lage uitscheiding van de intrinsieke factor door hun maag de resorptie van vitamine B12 uit hun voedsel remt. Een tekort aan vitamine B12 veroorzaakt precies deze gebreksverschijnselen. Zulke mensen zullen hun behoefte aan vitamine B12 niet met voedsel alleen kunnen bevredigen, ze zullen supplementen vitamine B12 moeten nemen.

Stofwisselingsfouten, stresscondities en verkeerde eetgewoonten dragen allemaal bij aan grotere behoeften aan voedingsstoffen. Hetzelfde geldt voor verontreinigde lucht en vervuild water, roken (dat vitamine C uitput), alcohol (dat zink en magnesium uitputten), orale voorbehoedsmiddelen (dat vitamine B6, vitamine C en zink uitputten).

Iedereen is anders, niet alleen qua levenswijze en eetgewoonten, maar ook ten aanzien van zijn/haar lichaamssamenstelling.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit