Doorgaan naar hoofdcontent

Griep

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij griep:
 • Astragalus verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem, verhoogt de weerstand, werkt tegen virussen, is antibacterieel en ontstekingsremmend. Voorkomt en bestrijdt infecties zoals: verkoudheden, bronchitis, keelpijn/keelontsteking, griep, middenoorontsteking, virale infecties (herpes, simplex, coxsackie B2 en B3, parainfluenza type 1,...), chronische virale hepatitis, baarmoederhalsontsteking, hartspierontsteking, hersenweefselontsteking.
 • Beta 1.3/1.6 glucaan kan effectief worden ingezet bij alle indicaties waarbij het immuunsysteem versterking nodig heeft.
 • Chlorella zet de witte bloedlichaampjes aan tot de productie van interferon, wat een immuunversterkend effect heeft.
 • Echinacea stimuleert het afweersysteem tegen infecties door schimmels, bacteriën en virussen. Daardoor kan echinacea ondersteunend helpen bij een verkoudheid, griep, ontstoken luchtwegen, bronchitis, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, strottenhoofdontsteking, middenoorontsteking, sinusitis, kinkhoest en chronische luchtwegeninfecties.
 • EGCG (EpiGalloCatechine Gallaat) verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen, heeft een antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
 • Groene thee thee heeft een antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, heeft een ontstekingsremmende werking, verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen.
 • Kattenklauw (cat's claw) verbetert de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel, werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels. De T-cellen of T-lymfocyten nemen in aantal toe als men kattenklauw gebruikt. Deze cellen schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Het aantal witte bloedlichaampjes, wat feitelijk het immuunsysteem bepaalt, neemt in effectiviteit toe. Kattenklauw kan ingezet worden bij onder andere amandelontsteking (keelinfectie), neusinfectie, oorinfectie, sinusitis, bronchitis, verkoudheid en griep.
 • Knoflook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. Helpt bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).
 • Maitake verbetert de kwaliteit van de weerstand, werkt tegen de meeste virussen en bacteriën en werkt ontstekingsremmend. Kan met succes ingezet worden bij een zwak immuunsysteem, infecties, verkoudheden, bronchitis en griep.
 • Pau d'arco versterkt het immuunsysteem, werkt ontstekingswerende, kan verscheidene soorten ziekmakende bacteriën bestrijden en heeft een antiviruswerking. Pau d' arco verbetert de weerstand en helpt bij luchtweginfecties.
 • Pelargonium activeert bepaalde stoffen van het immuunsysteem, is in staat virussen te bestrijden en beschermt de lichaamscellen tegen vernietiging en activeert tegelijkertijd de lichaamseigen virusafweer, is matig actief tegen bacteriën. Pelargonium helpt slijmen oplossen, beschermt het slijmvlies van de luchtwegen. Helpt ondersteunend bij virale infecties, chronische bronchitis, amandelontsteking, sinusitis, keelpijn, verkoudheid, griep, neusverkoudheid, middenoorontsteking.
 • Probiotica heeft bij preventief gebruik een krachtig effect op het immuunsysteem door het versterken van zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. De darm is het grootste immuunorgaan van het lichaam. Verbetering van de darmflora in de dunne darm heeft een zeer positief effect op de conditie van het afweersysteem. Probiotica blijkt een acute infectie aan de bovenste luchtwegen te kunnen helpen voorkomen, vermindert de symptomen van griep en verkoudheid: minder last van koorts, hoesten en ontstoken neusslijmvliezen.
 • Vitamine C activeert het immuunsysteem, vermindert de duur en verschijnselen van griep.
 • Vitamine D receptoren worden aangetroffen in afweercellen en zorgt voor het normaal functioneren van het immuunsysteem, waardoor vitamine D de weerstand tegen infecties en ontstekingen kan verhogen. Doordat vitamine D een positieve invloed heeft op het immuunsysteem kan het preventief ingezet worden bij chronische luchtwegaandoeningen zoals bijvoorbeeld bronchitis en longemfyseem, herhalende middenoorontsteking en allerhande onstekingen zoals bursitis (gewrichtsontsteking).
 • Vlierbloemen werkt infectiewerend, voorkomt infecties door microben, stimuleert het afweersysteem en is werkzaam tegen virussen. Verkort de ziekteduur van griep (in 90 % van de gevallen met de helft).
 • Zink draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Een tekort aan zink kan ervoor zorgen dat de werking van ons immuunsysteem wordt verstoord. Zink is essentieel voor de vorming van gezonde barrières in het lichaam, bijvoorbeeld in de huid, het slijmvlies, het spijsverteringsstelsel en de longen. Ons lichaam kan geen zinkreserves opslaan. Bovendien verliezen we dagelijks ongeveer 10 mg via de stoelgang en de transpiratie. Het komt dan ook voor dat de hoeveelheid die we innemen niet voldoende is. Zink kan de duur van een verkoudheid verminderen, verkort de duur van neus- en keelklachten waaronder een verstopte neus, een loopneus, niezen, schrale keel, keelpijn, heesheid en hoesten. Het voordeel van zuigtabletten boven andere toedieningsvormen is dat de zinkconcentratie bij zuigtabletten vooral hoog is in het aangedane gebied van de keelholte.

Griep (influenza) is een besmettelijke virusinfectie die vooral in de winter slachtoffers maakt en bij vlagen in grote gebieden of zelfs in hele werelddelen voorkomt, men spreekt dan respectievelijk van epidemieën. Een griepepidemie (grieppandemie) krijgt de naam van de plaats waar hij het eerst is waargenomen. Soms wordt een gewone verkoudheid verwisseld met griep, maar echte influenza is ernstiger. Griep wordt vaak geminimaliseerd, hoewel de infectie beperkt blijft tot de bovenste luchtwegen, geeft het symptomen door het hele lichaam. Het griepvirus beschadigt de slijmvliezen van de luchtwegen, waardoor er zich vaak secundaire bacteriële infecties ontwikkelen, vooral bij mensen met een
zwakke weerstand. Personen die lijden aan een hart- of een longaandoening, aan suikerziekte of andere stofwisselingsziekten, oudere mensen, zwangere vrouwen en baby's lopen bij griep extra gevaar en moeten zich dus extra wapenen om hun weerstand te vergroten.

De ziekte start vrij snel, binnen enkele uren heeft de patiënt de volgende symptomen:
 • Hoge koorts (< 37,8°C).
 • Koude rillingen.
 • Transpireren.
 • Hoofdpijn.
 • Spierpijn zwakte.
 • Gebrek aan eetlust.
 • Hoesten.
 • Pijn achter het borstbeen.
 • Moe en lamlendig.
De ziekte wordt veroorzaakt door een influenzavirus, waarvan er voortdurend nieuwe stammen ontstaan, zodat men geen blijvende immuniteit kan opbouwen. Influenza duurt gemiddeld 10 dagen met een nasleep van enkele weken. De influenza virussen worden in heel kleine waterdruppeltjes verspreid. Als iemand met griep niest of hoest, worden deze druppeltjes de lucht ingeblazen, tot op wel 9 meter afstand. Grote kans dat een voorbijganger virusdeeltjes binnenkrijgt via de neus, mond of ogen. Zodra het virus in het lichaam zit, begint de vermeerdering van de virusdeeltjes. De symptomen van de infectie beginnen 1 tot 3 dagen daarna. Iemand die geïnfecteerd is met het virus kan tot ongeveer een week andere mensen besmetten.
Met een goede vitaminen/mineralen preparaat (preventief gebruikt) ontwikkel je een ijzersterk immuunsysteem en vermindert de duur en de ernst van de griep.

Zie ook:
Ademhalingsstoornissen
Bronchitis
Hoesten
Sinusitis
Verkoudheid
Virusinfecties natuurlijk behandelen - Wat je zelf kunt doen tegen verkoudheid, bronchitis, griep, herpes, maagdarminfecties en veel meer - Auteur: Andrea Flemmer