Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-citrulline

L-citrulline

Geneeskracht van citrulline

L-citrulline is een niet-essentieel aminozuur (betekent dat het lichaam het zelf kan aanmaken) dat onder bepaalde omstandigheden door het lichaam wordt gevormd uit andere voedingsstoffen. De nieren kunnen L-citrulline omzetten in L-arginine en stikstofmonoxide (dat vaatverwijdend werkt) om de spieren in de bloedvaten te ontspannen, de bloedsomloop te bevorderen en de bloeddruk te verlagen.

L-citrulline gaat de opbouw van melkzuur in de spieren tegen en het melkzuur dat al aanwezig is wordt sneller in energie omgezet.

L-citrulline speelt samen met L-ornithine en L-arginine een belangrijke rol bij de zogenaamde ureumcyclus in de lever. Tijdens deze cyclus wordt het giftige ammoniak omgezet in ureum. Deze cyclus is noodzakelijk voor de verwijdering van de giftige afvalstoffen van stikstof. Raakt dit proces verstoord, dan kan dit leiden tot een dodelijke stijging van proteïnes (zoals ammoniak) in de bloedbaan. Voor de behandeling van deze klachten wordt dan ook vaak een supplement-inname van L-citrulline of L-arginine aanbevolen. L-citrulline is eveneens een voorloper van L-arginine, een stof die tijdens de ureumcyclus wordt aangemaakt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van citrulline

L-citrulline verhoogt de productie van stikstofmonoxide dat de aders helpt ontspannen, waardoor de bloedstroom in het lichaam verbetert en hierdoor een te hoge bloeddruk kan normaliseren.

Het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden kan door een te hoge bloeddruk komen of door mentale en emotionele problemen zoals stress. L-citrulline is een natuurlijke alternatief bij erectiestoornissen doordat het de bloedstroom kan verbeteren.

L-citrulline wordt in de nieren omgezet in L-arginine en heeft een beter absorptievermogen. L-citrulline kan de plasma-argininespiegels effectiever verhogen dan arginine zelf. Voor langdurige gezondheidsgerelateerde suppletie is L-citrulline mogelijk een betere suppletie-optie dan L-arginine. L-citrulline geeft een toename van het circulerende groeihormoon.
L-citrulline is verantwoordelijk voor de aanmaak van L-arginine en voor de productie van stikstofmonoxide, dat van belang is voor de bloedsomloop. L-citrulline gaat de opbouw van melkzuur in de spieren tegen en het melkzuur dat al aanwezig is wordt sneller in energie omgezet.

Waarvoor kan L-citrulline gebruikt worden

Dosering van L-citrulline

  • De dosering voor L-citrulline hangt af van welke ziekte u probeert te behandelen of te voorkomen, maar wordt soms tot 9 gram per dag gebruikt, verdeeld over de dag.
  • Optimale doses van L-citrulline voor een aandoening is niet bepaald. Kwaliteit en actieve ingrediënten in supplementen kunnen sterk verschillen. Dit maakt het moeilijk om een standaarddosis in te stellen.
  • L-citrulline wordt het beste op nuchtere maag ingenomen met water of fruitsap, een uur voor en na inname van L-citrulline, geen eiwitten nuttigen, deze gaan concurreren met L-citrulline en dan is de werking niet ten volle uit.
L-citrulline bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van L-citrulline

  • Er zijn geen bijwerkingen gemeld van L-citrulline. Het supplement kan echter van invloed zijn op de manier waarop bepaalde medicijnen in uw lichaam werken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

      Powered By ConvertKit