Doorgaan naar hoofdcontent

Soorten aminozuren

Soorten aminozuren

Aminozuren zijn bouwstenen voor eiwitten

Eiwitten zijn opgebouwd uit om het even van de duizenden combinaties van niet meer dan 24 aminozuren, die op hun beurt opgebouwd zijn uit koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, zwavel en ijzer, ze zijn niet alleen de delen waarvan eiwitten worden gemaakt, maar ze zijn ook het eindproduct van de eiwitketen. De sleutelfactor wordt gevormd door stikstof, het cruciale bestanddeel in de vorming van aminozuren en nucleïnezuren.

Er zij 8 essentiële aminozuren, d.w.z. dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en uit het voedsel gehaald moet worden. Er vindt alleen eiwitsynthese plaats als de 8 essentiële aminozuren aanwezig zijn in het voedsel. Als er 1 aminozuur ontbreekt of als het gehalte zeer laag is, wordt de eiwitsynthese tot staan gebracht of in ieder geval gereduceerd. Een negende essentieel aminozuur is histidine en wordt alleen voor kinderen essentieel genoemd.

Essentiële aminozuren zijn

Aminozuren die door het lichaam zelf kunnen aangemaakt worden noemt men niet essentiële aminozuren.

Niet essentiële aminozuren zijn

Het is belangrijk als u supplementen van aminozuren neemt, dan ook de vitamines neemt die belangrijk zijn voor de stofwisseling, zoals vitamine B6, vitamine B12, vitamine B3.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit