Doorgaan naar hoofdcontent

SAMe (supplement)

SAMe, S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e

Geneeskracht van SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) wordt in het lichaam aangemaakt uit het essentiële aminozuur methionine, een essentieel aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de groei van nieuwe bloedvaten, en adenosinetrifosfaat (ATP), een energieproducerende verbinding die fungeert als een brandstofbron in onze cellen. SAMe ondersteunt een aantal biochemische reacties in het lichaam en is betrokken bij genexpressie, DNA-herstel, behouden van de vloeibaarheid van het celmembraan, het synthetiseren van eiwitten en neurotransmitters en het metaboliseren van vetten en mineralen.

SAMe is betrokken bij veel stofwisselingsprocessen in het lichaam en speelt een rol bij de vorming, activering of afbraak van hormonen, eiwitten en fosfolipiden. SAMe werkt ontstekingsremmend, verhoogt de serotonine-, dopamine- en noradrenalinespiegel, activeert bepaalde stoffen in het lichaam die een rol spelen bij pijn, depressie en leverziekte. De synthese van SAMe neemt met het ouder worden geleidelijk af.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van SAMe

SAMe heeft invloed op processen die aan de basis liggen van depressieve stoornissen. SAMe verhoogt de serotoninespiegel, dopaminespiegel en noradrenalinespiegel. Lage SAMe niveau’s in het cerebrale vloeistof (CSF) zijn gemeten bij zwaar depressieve patiënten.

SAMe stimuleert de aanmaak van kraakbeen, wat cruciaal is om het ziekteproces om te keren. Het kan ook helpen pijn en stijfheid te verminderen vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en het vermogen om het glutathiongehalte te verhogen. Het kan wel even duren vooraleer het begint te werken. SAMe lijkt bijzonder nuttig als ondersteuning bij het behandelen van chronische leveraandoeningen.

SAMe heeft gunstige effecten op de symptomen van fibromyalgie, zoals het verminderen van pijn en gevoelige pijnpunten. Het kan wel even duren vooraleer SAMe begint te werken. (Tussen 1 tot zelfs 6 weken, afhankelijk van persoon tot persoon).
SAMe (S-adenosylmethionine) is een zwavelhoudende stof die van nature door ons lichaam wordt aangemaakt. Vanaf de leeftijd van 40 jaar, daalt de concentratie van deze stof in ons lichaam. Bij een tekort aan foliumzuur en vitamine B12 kan de hoeveelheid SAMe nog verder afnemen. SAMe werkt bijzonder goed bij emotionele problemen, zoals een matige vorm van neerslachtigheid. SAMe zorgt voor een toename in de aanmaak van neurotransmitters dat het geestelijke vermogen beïnvloedt: verhoogt dopamine en adrenaline met een stimulerend effect en verhoogt serotonine en melatonine met een kalmerend effect.

Waarvoor kan SAMe gebruikt worden

Dosering van SAMe

200 tot 1600 mg per dag, een half uur voor of 2 uur na een maaltijd innemen

Depressie

  • 800 tot 1600 mg per dag

Gewrichtsontstekingen

  • 400 tot 1200 mg per dag

Fibromyalgie

  • 200 tot 800 mg per dag

Leverziekten

  • 600 tot 1200 mg per dag

ADHD

  • tot 2400 mg per dag
SAMe bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van SAMe

  • In de geadviseerde doseringen is SAMe veilig
  • Hoge doseringen moeten geleidelijk worden opgebouwd in verband met het voorkomen van misselijkheid en spijsverteringsstoornissen
  • Niet gebruiken bij bipolaire depressie (manisch-depressieve stoornis)
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

    Anoniem zei…
    Wie heeft er ervaring met Dame? Dank bij voorbaat
    Anoniem zei…
    Na 5 dagen inname vansam-e, begon ik te merken dat mijn somberheid wat mîer werd. Ik nam 200 of sam-e en neem nog altijd maar 400 of sam-e per dag. 1 x per dag doorheen op nuchtere maag. Zoals men mij aanbevolen hebben. Ik heb is niet op tijd sam-e besteld en laat enkele dagen zonder, ok merkte een groot verschil. Mijn depressieve gevoelens kwamen terug. Ik zelf ondervindt geen bijwerkingen maar vindt de sam-e wel wat prijzig.
      Powered By ConvertKit